Вълчи набези в Хасковско

Стопани от Хасково се оплакаха от непрекъснати набези на вълци в стопанствата си, като най-сериозен е проблемът в община Маджарово. Десетки са стопаните, пострадали от набезите на хищниците през последните дни. Хората са притеснени, защото има много направени поразии и доста изядени животни, съобщи кметът на Маджарово Милко Армутлиев, цитиран от haskovoinfo.

Засега най-много са сигналите от селищата Сеноклас, Тополово, Горно поле и Долни главанак. Обикновено хищниците нападали вечер стопанства, разположени в гората. За да се предпазят от набезите им, ловните дружинки организирали хайки за отстрел всяка събота и неделя. Дружинка в село Долни Главанак е засякла 4 вълка, но до момента на територията на общината не е отстрелян нито един. В любимешкото село Вълче поле също има стопани, пострадали от набезите на вълци. Там са изядени две животни.

"12 са хищниците, които обикалят нашия район, в Маджарово са забелязани 5-6", информира секретарят на Ловно-рибарското дружество в Харманли Дончо Чепилски. Данните са от последното преброяване, направено на 18 март, тази година. Според него не може да се направи извод за увеличена популация, защото до момента на тяхна територия нямало нито един отстрелян вълк.

Според секретаря на Ловно-рибарското дружество в Хасково Милко Андонов обаче броят на хищниците действително се е увеличил през последните 2 месеца. Само през октомври в община Минерални бани са отстреляни 3 вълка, два от които са в село Сусам.
За отстрелян хищник вече не се дава парична награда. Ловците обаче имат план за отстрел и са задължени да убиват хищниците като по този начин регулират популацията им, уточни Андонов.

Станете почитател на Класа