Милион подписа за Малала - светът в подкрепа на раненото пакистанско момиче

Над един милион подписа бяха събрани в подкрепа на раненото пакистанско момиче Малала Юсуфзай. Тя беше простреляна преди месец от талибаните и в момента се лекува в британска болница. Заради нейния кураж ООН обяви 10 ноември за ден в нейна подкрепа.
Малала Юсуфзай вече е добре, въпреки че бе тежко ранена в главата след нападение на талибаните. Докато те имаха контрол над долината Сват в Пакистан, 15-годишната Малала водеше свой блог под чуждо име, който Би Би Си превеждаше в своя сайт. Тя говореше за екзекуциите, тормоза над жените и за правото на образование на жените. Това я превърна във враг, по-опасен за талибаните и от правителствените войски.

„Малала се бори за човешко достойнство, толерантност и плурализъм. Със своята невинна кръв тя начерта ясна линия между варварството и човешката цивилизованост”, заяви Зиаудин Юсуфзай, баща на девойката.

Бившият британски премиер и посланик на ООН за образованието Гордън Браун представи на властите в Исламабад 1 милион подписа в подкрепа на Малала. „Мога да заявя с голяма убеденост, че докато по света има момичета, които не ходят на училище, Малала ще бъде тяхната пътеводна звезда на надеждата”, коментира той.

Във Великобритания, където Малала се лекува, вече са събрани 30 хиляди подписа с искане тя да бъде предложена за световна детска награда за мир.



Станете почитател на Класа