Орешарски: ГЕРБ повишава доходите само преди избори

Бюджет 2013 е ориентиран към повишаване на доходите. След като постигнахме финансова стабилност, обърнахме внимание и на доходите, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия зам.-председателят на ПП на ГЕРБ Димитър Главчев.

Според депутата от БСП и бивш министър на финансите Пламен Орешарски индексацията е частична. "Натрупаната инфлация дори по хармонизирания индекс е около 10%, а по други индекси стига до 20%. Така че скромното увеличение на доходите е похвално, но не може да я компенсира", каза той.

По думите на Главчев, управляващите са запазили доходите в условия на криза, докато в други държави заплатите са намалявани, а данъците - увеличавани. Той каза, че увеличението на пенсии и заплати е с малък процент, за да не се предизвиква дефицит в бюджета, както по думите му са направили предишните управляващи от Тройната коалиция.

Орешарски посочи, че по време на мандата на Тройната коалиция пенсиите са повишавани регулярно, през всяка година, без да има избори, и то без да се нарушава "швейцарското правило". По думите му сегашното увеличение е предизборно. "Ако всяка година има избори, ГЕРБ сигурно всяка година ще повишават доходите, а не като сега, само в последната година на мандата си, през другото време - замразени пенсии и заплати".



Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа