Сотир Цацаров: Не съм укривал данъци!

Не мога да спра нито тези, които ме хвалят, нито тези, които ме критикуват. Това зави пред БТВ единственият кандидат за главен прокурор Сотир Цацаров. Познавам Бойко Борисов от времето, когато е бил главен секретар на МВР, но нямам никакви уговорки с него за поста главен прокурор. Не е присъщо съдия да бъде хвален по този начин, така Цацаров отговори на въпроса дали похвалите от вицепремиера Цветан Цветанов не му е направил лоша услуга.

Днес с приключването на заседанието на ВСС, на което ще се издигат кандидатури ще стане ясно Ако трябва да говоря за оттегляне мотивът ми за неоттегляне не е свързан с броя на кандидатите, а фактът, че се появиха информации за моето семейство, че укриват данъци, каза Цацаров.

Според сайтът Бивол има скандално укриване на 5000 лв. данъци „спестени" при сделка с имоти за 120 000 лв. Те са описани с цена от 1000 лв., а този който е продал имота не е бил истински собственик, за което сега се водят дела. Цацаров разказа и схемата. „Съпругата ми е нотариус в Пловдив. Заедно с нейна колежка направиха покупка на две овощни градини през 2008 г със напълно ясни средства, които са ясни от подадените декларации", разказа Цацаров. „Процесът на осъществяване на една сделка е въпрос на договаряне. Ако една от страните теоретично няма каквито и да е желания да се посочи действителната цена, в нотариалните актове ще фигурира цена от 1000 лв. Това не е престъпление, нито нарушение", оправда се Цацаров.

Идва 2009 г, когато до 30 април аз трябва да подам декларация в Сметната палата, където трябва да посоча реалната цена, а фигурира точно толкова, колкото е - 120 000 лв. Таксите на имота са платени за цена от 1000 лв. Ние бяхме жертва на имотна измама, каза Цацаров. На въпрос как е възможно да измамят семейството на кандидата за главен прокурор той каза, че понякога и обущарят ходи без обувки.

Декларацията е подадена през 2009 г., никога не са правени проверки за съответствие от Сметната палата, каза съдията. Местният данък и такси, които се дължат по тази сделка не са платени върху 1000 лв, а върху действителната цена, при това не са платени вчера, след излизането на информацията, отсече Цацаров.

 

Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа