Д-р Ваньо Шарков за "КРОСС": ГЕРБ свикна друг да им измива срама

Депутатът от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков сподели пред ИА „КРОСС", че се присъединява към критиките, относно начина по който СДС издигна кандидатурата на бившия държавен глава Петър Стоянов за конституционен съдия. Според него г-н Стоянов "не се държи на висота", а ГЕРБ отново използва някого, за да измие срама си пред Европа.

Г-н Шарков, съзирате ли нещо „задкулисно и непочтено" зад тази номинация, каквито притеснения изрази вашият колега г-н Гяуров?

Съгласен съм с това мнение. Според Вас нормално ли е номинираният да се нуждае от време за размисъл? Когато се издига една номинация, не е ли редно той вече да е дал своето съгласие?

Съществува ли вариант, при който сините депутати да не подкрепят Петър Стоянов при гласуване в Парламента, макар той да е издигнат от СДС?

Не зная дали ще подкрепим тази кандидатура, защото аз не знам той кандидат ли е, или не. В лично качество категорично искам да кажа, че не съм от хората, които ще изпълняват заповеди на ГЕРБ или на Бойко Борисов кого да подкрепям и кого - не.

Притеснявате ли се, че ГЕРБ и СДС са в „мечешка прегръдка" и смятате ли, че ГЕРБ се опитва да „употреби" депутатите на Синята коалиция?

Ще кажа само, че някой хора свикнаха друг да им измива срама, особено срама пред Европа.

Г-н Кабаиванов заяви при представянето на номинация пред медиите, че всички, включително г-н премиера разбират в този момент за нея. Вие твърдите, че самите сини депутати също не са знаели. В крайна сметка кой тогава реши г-н Стоянов да бъде предложен за конституционен съдия?

Не зная кой е взел решението, вероятно са го взели двамата с Борисов, когато са се срещнали.

Получиха се обвинения, че всичко случващо се е театър, а решението е взето автократично. Трябва ли г-н Стоянов да се чувства като герой в политическа пиеса?

Не зная като какъв трябва да се чувства, но отговорете ми на това: да си президент на България след „Виденовата зима" и по време на нея, да си участвал във всички процеси по присъединяването на България към Европейския съюз и НАТО, да си държавен глава в изключително тежки за страната ни времена и в същото време да се явиш на изслушване пред Искра Фидосова? Това според Вас звучи ли на висота? На мен никак не ми звучи, а той да решава каквото си прецени.
Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа