Русия и пазарът на безпилотните апарати: какво ще донесе късният старт?

Руската продукция на световния пазар за безпилотни летателни апарати (БЛА) през близките 10 години може да състави до 5%, смята ръководителят на департамент „Военно-въздушни сили” на компания "Рособоронекспорт" Сергей Корнев.

Днес основни износители на БЛА са САЩ и Израел, контролиращи над 70% от пазара. Към тях се доближава Китай.

Основата на руската гама БЛА днес съставляват апаратите с относително малко тегло и размери, предназначени за решаване на тактически задачи. Създаването на стратегически БЛА, способни да се държат във въздуха с десетки часове, е задача на следващия етап и може да бъде решена само с натрупването на съответен опит.

Наред с това, именно малките и средни апарати днес са популярни както сред държавни, така и сред частни структури. И тук нарастващото разнообразие руски апарати може да донесе значителни дивиденти. За пример на сполучливи решения могат да послужат комплексите Т10 „Елерон-10” и „Орлан-10”. Стартовото тегло на тези апарати съставлява 12-14 килограма, времето на патрулиране е няколко часа, товароподемността им позволява да носят доста развити системи за телевизионно и топлинно разузнаване.

Конструкцията и на двата апарата позволява те да се разглобяват за по-удобно пренасяне, в това число и с помощта на обслужващия ги персонал.

За съжаление, руската армия сега използва БЛА далеч не толкова мащабно, както другите развити страни. За възможностите на САЩ и Израел, които активно използват БЛА за коригиране на артилерийски и авиационни удари в реално време, а често и за точково унищожаване на цели с помощта на собствено оръжие, нашите военни засега могат само да мечтаят.

Въпреки това, положението се оправя, при това едновременно по две насоки: успоредно с интереса на армията от ново оборудване нарастват и възможностите на производителите, изнасящи на пазара нови изделия с разширени параметри.

Станете почитател на Класа