Протести в Египет: Президентът си присвоява власт

Опозиция и съдии в Египет отхвърлиха новата конституционна декларация на президента Мохамед Морси, която разширява правомощията му.

Конституционният съд проучва възможността да бъде задействана процедура по импийчмънт на президента, а лидери на опозицията свикаха за днес масови протести, предадоха ИТАР-ТАСС и ДПА.

Влиятелният египетски Съдийски клуб осъди указа, с който Морси разпореди, че всички решения, които е вземал от встъпването си в длъжност през юни, не подлежат на обжалване пред съда или друга инстанция до приемането на новата конституция.

Египетски опозиционни лидери на извънредно заседание свикаха за днес масови протести срещу конституционната декларация на площад Тахрир в Кайро и "на всички египетски площади".

Според тях указите на Морси са удар по съдебната система на Египет и опит за завземане на диктаторска власт.

Президентът на Египет издаде редица укази, с които увеличи правомощията си и нареди да се повторят съдебните дела срещу лидери от режима на бившия президент Хосни Мубарак за убийство на протестиращи при демонстрациите миналата година, довели до свалянето на Мубарак.

Морси също така защити от евентуално разпускане парламента, който изготвя нова конституция на страната.

Освен това той уволни главния прокурор Абдел Мегид Махмуд и го замени с Талаат Ибрахим.

Междувременно представител на Конституционния съд на Египет съобщи, че тази инстанция проучва възможността да бъде задействана процедура по импийчмънт на президента, което съгласно нормите на международното конституционно право може да стане при основания като държавна измяна и други тежки углавни престъпления, а също и за нарушаване на конституцията, предаде ИТАР-ТАСС.


Станете почитател на Класа