Литовските министри - на изпит по чужди езици пред президента

Президентът на Литва Далия Грибаускайте ще проверява лично знанията по чужди езици на кандидатите за министерски пост, за да е сигурна, че ще са в състояние да се справят с литовското председателство на Европейския съюз догодина, съобщи утвърденият днес от парламента за премиер Алгирдас Буткявичус, цитиран от Франс прес.

Грибаускайте ще използва чужди езици при срещите си на четири очи с кандидатите за пост в различните министерства, каза пред общественото радио Буткявичус.

Президентката ме информира, че ще говори с всеки от тях на чужд език, добави той.

Освен родния си литовски Грибаускайте - бивш еврокомисар по бюджета - говори също английски, френски, руски и полски език.

Известната с прямотата си литовска президентка смята, че бъдещите министри трябва да владеят поне един от трите основни езика в ЕС: английски, френски и немски.

Основни изисквания ще са професионализмът, познанията в областта, за която ще отговарят, прозрачността, отсъствието на конфликт на интереси и владеенето на поне един от трите работни езика в ЕС, обясни Грибаускайте.

Литва, която членува в ЕС от 2004 г., ще поеме първото си ротационно председателство на Евросъюза през втората половина на 2013 г.




Станете почитател на Класа