Метрото намалява вредните емисии с над 130 хиляди това годишно

Изграждането на нови 14 км от метрото за 2012 година е един от най-важните проекти за енергийна ефективност. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на представянето на плана за енергийно развитие на столицата. Над 300 хиляди софиянци усещат удобството на този вид екологичен транспорт и се вижда и влиянието му върху околната среда. Благодарение на метрото, вредните емисии в града намаляват с около 130 хиляди тона годишно, а нивото на шума е по-ниско с около 15-20 процента. С изграждането на новия участък Цариградско шосе – жк. „Дружба” – Летище се очаква вредните газове да намалеят с около 9 хил. тона за година, обясни столичният кмет.
Като други важни проекти за енергийна ефективност Фандъкова посочи проекта за подмяна на колите на градския транспорт, като в момента общината работи за закупуването на 100 нови метанови автобуса, 20 трамвая и около 50 нови тролейбуса, защото благодарение на тях, се намалява консумацията на електроенергия с около 15%.
Не можем да пропуснем и проекта за обновяване на сградите на детските градини и училищата на територията на столицата с цел енергийна ефективност, като през 2013 година се очаква 4 училища и 23 детски градини да се включат в този проект, коментира Йорданка Фандъкова.
Столична община си поставя за цел до 2020 г. всички детски градини и училища в София да станат енергийно ефективни. Като друга мярка за справяне с вредните емисии кметът посочи проектите за изграждане на заводи и инсталации за биоразградими отпадъци.
Благодарение на всички тези проекти, е реалистично да постигнем поставената си цел, и през 2020 година да отчетем намаляване на вредните газове минимум с 20 процента в нашия голям и прекрасен град - заяви Фандъкова.

Станете почитател на Класа