За празниците най-често българите пътуват до Турция и Гърция

За предстоящите празници българите правят най-често резервации за курорти в Турция и Гърция.

Това бе становището на туроператорите, които се представят на започналия днес във Варна Фестивал на пътешествията и свободното време.

Тъй като почивните дни са малко, предпочитанията са насочени най-вече към курортите, които са по-близо до България, уточни Радослав Георгиев, мениджър на фирма-туроператор.

По думите му от по-далечните дестинации най-предпочитаната е Бали.

През третото тримесечие на годината 1205 хил. българи са осъществили туристически пътувания, съобщи Националният статистически институт. Преобладаващата част от тях -

83,2%, са пътували само встраната,

12,9% - само в чужбина, а 3,9% са пътували както в страната, така и в чужбина.

В сравнение със същото тримесечие на 2011 г. броят на пътувалите хора намалява с 20,8%, като понижение се наблюдава както в броя на пътувалите в страната - с 23,5%, така и в броя на пътувалите в чужбина - с 4,2%.

През третото тримесечие на годината най-много туристически пътувания са имали хора на възраст 25-44 години - 45,2%. При пътуванията в страната най-висок е относителният дял на българите на възраст 25-44 години - 86,1%, докато в чужбина най-много са пътувалите на възраст 15-24 години - 18,2%.

Преобладаващата част от туристическите пътувания са били с цел "почивка и екскурзия", посочени съответно от 61,7 и 74,4% от тях.

В структурата на разходите по видове туристически пътуванияс най-голям относителен дял в страната са тези за храна - 42,1%, докато в чужбина са разходите за транспорт - 32,4%.

През третото тримесечие на годината средният разход при пътуване с лична цел на един човек на 15- и повече навършени години е 362,4 лв. в страната и 553,2 лв. в чужбина.

Разходите на един човек за професионално пътуване са средно 320,6 лв. в страната и 1325.0 лв. - в чужбина.

В сравнение със същото тримесечие на 2011 г. средният разходна един човек за лични пътувания както в страната, така и в чужбина намалява съответно с 20,4 и 34,5%. Средният разходза професионални пътувания на човек в страната се увеличава с 80,1%, а за пътувания в чужбина - с 42%.

Двойно повече турски туристи се очаква да почиват в Пампорово

през този зимен сезон, съдейки по ранните записвания, съобщиха от "Пампорово" АД. Над 4 млн. лева са инвестирани в курорта в подготовката за ски сезона според данни на Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД.

От дружеството прогнозират запазване на миналогодишните нива на туристическия поток от британския пазар. Курортът отчита ръст на туристи от 47% през последните две години, което се коментира от хотелиерите като стабилизиране след по-сериозния спад в началотона икономическата криза.

Откриването на ски сезона в Пампорово е планирано за 15 декември. Почитателите на белите спортове ще ползват безплатен лифт в курорта на 15 и 16 декември, а в седмицата след това е предвидена промоционална цена от 29 лв. за дневна лифт карта.

През този зимен сезон "Пампорово" АД запазва цените на лифт картите от миналата година - 50 лв. за дневна карта.

Ръстът при турските клиенти е 100 процента при ранните записвания и 5 на сто по отношение на румънските туристи. Сериозно стъпваме на турския пазар и това е голям успех, заяви Мариан Беляков.


Станете почитател на Класа