Дело за убийството на 12-годишния Цветан Цветанов

Софийски градски съд ще гледа делото за убийството на 12-годишния Цветан Цветанов през 2011 година.


12-годишният Цветан беше убит от 16-годишния Борислав Богданов в столицата на 23 август 2011 г. Двамата били приятели. До тежкия инцидент се стигнало, след като между двамата възникнала разпра. В хода на разследването на тежкия инцидент беше изяснено, че седмица преди убийството малолетното момче отишло на гости на 16-годишния си познат, за да пушат трева заедно с други техни връстници. Малко след като 12-годишният излязъл на балкона, домакинът забелязал, че са счупени растенията с марихуана, които отглеждал там.



Двамата се скарали и тийнейджърът "наложил глоба" от 50 лева за нанесените щети /толкова му стрували семената за канабиса/. В деня на тежкото престъпление 16-годишното момче е трябвало да си получи парите, с тази цел момчетата си уговорили среща на трамвайното обръщало. Когато се видели, 12-годишният признал, че не носи исканата сума. Това провокирало по-големия и той нападнал "длъжника си" с нож. След това избягал. 12-годишният Цветан е бил намушкан 11 пъти. Малко по-късно беглецът бил забелязан от автопатрул на моторизираната група за бързо реагиране "Сигма" към СДВР. Той направил неуспешен опит да избяга от служителите на реда, но бил заловен. На полицаите тийнейджърът обяснил, че е убил човек и тръгнал заедно с тях към местопрестъплението. На 26 август СГС реши и остави 16-годишния Борислав Богданов за постоянно в ареста.



Адвокатът на Борислав Богданов, Станиш Златков обясни тогава, че 16-годишното момче е направило пълни самопризнания и съжалява, разкайва се и не е разбрал какво е направил. "Той имал много тежко детство, просто баща му го е тормозел, съучениците му са го тормозели и точно в този момент, когато разбрал, че не е могъл да получи тези 50 лв. и изригнал един много голям гняв", каза тогава защитникът му. Той посочи, че Борислав е носел нож в себе си, защото е искал да сплаши Цветан. Борислав изпитвал ненавист към Цветан още в момента, в който се запознават. "Лицето е разполагало с много средства, с добро материално положение, имал е семейство също така, баща му е имал добър бизнес", така той обясни ненавистта. Самият инцидент е бил 5-6 минути с "много, много удари".



Борислав е съден като непълнолетен. Така максималното наказание, което може да получи, е затвор от 5 до 12 г. На 20 септември 2012 г. младежът е пуснат от следствения арест, защото е непълнолетен и вече е изтекъл законовият срок от една година, в която обвиняем може да бъде държан зад решетките, без да е стартирал съдебен процес срещу него.




Станете почитател на Класа