Направиха пара без вода благодарение на наночастици

Възможно е да се създаде пара само за секунди чрез фокусиране на слънчева светлина върху наночастици, смесени във вода. Откритието, направено от учени от университета „Райс” в Тексас, предполага безброй приложения на места, където няма електричество или горива, пише в. „Вашингтон пост”.
Захранван от слънцето бойлер би могъл да обезсолява морска вода, да дестилира алкохол, да стерилизира медицинско оборудване и да изпълнява други полезни задачи. Не се знае все още дали откритието би могло да има приложение с промишлен мащаб.
В апарата, проектиран от екипа на „Райс”, парата се образува в съд с вода много преди водата да се затопли. Възможно е водата в съда да се превърне в пара, преди да е станала достатъчно гореща, за да заври. В експеримента на „Райс” учените са смесили малко количество наночастици във водата и са сложили сместа в стъклен съд. След това фокусирали слънчева светлина върху сместа чрез лупа, при което  наночастицата бързо става достатъчно гореща, за да изпари слоя вода около нея. След това бива обвита от балон пара. Това от своя страна я изолира от водата, която миг пред образуването на парата я е обливала и е охлаждала.


Станете почитател на Класа