САЩ планирали да взривят Луната по време на Студената война

САЩ планирали да взривят Луната с ядрена бомба по време на Студената война като демонстрация на сила, показват тайни американски документи, цитирани от британския в. "Дейли Телеграф".

Американските военни създали тайния проект, наречен "Изследване на научните полети до Луната" или "Проект А119", с надеждата, че СССР ще бъде сплашен, виждайки избухването на ядрената бомба от Земята. Това щяло да даде на САЩ силно необходимия им морален тласък, след като руснаците успешно изстреляха в орбита изкуствения спътник Спутник през 1957 г, разказва физикът Ленард Рейфел, който участвал в проекта.

САЩ планирали да използват атомна бомба, защото водородната бомба била прекалено тежка. Планирането включвало изчисления на астронома Карл Саган, който по това време току-що завършил университета. Военните обаче се отказали от идеята, която трябвало да бъде осъществена през 1959 г., заради опасения от неблагоприятни последици за Земята, ако експлозията се провали.

Документите по проекта били пазени в тайна близо 45 години и американските власти никога не са потвърждавали официално, че провеждат подобно изследване. Вместо да взривяват Луната, САЩ засилиха и в крайна сметка спечелиха Космическата надпревара срещу СССР, след като Нийл Армстронг стана първият човек, стъпил на Луната през юли 1969 г.


bgnes.com

Станете почитател на Класа