BBC: Съня: Странни неща, които хората правят в съня си

Все повече хора се допитват за помощ за нарушения на съня и някои от тях правят доста странни неща през нощта.
Това не е изненадващо. Повече от 30% от населението на Обединеното кралство в момента страда от безсъние или друго нарушение на съня, според Фондацията за психично здраве. Това може да има сериозни психически и физически последици.
Болниците казват, че получават до 50 нови обаждания на седмица. Това е петкратно увеличение.
Това голямо увеличение е да се повиши осведомеността на нарушенията на съня и повече хора да докладвате за тях.
Клиниките също се занимават с някакъв страни поведения в съня, докато други доста странни нарушения на съня. Така че какви са странните неща, които правят хората докато спът?

Текстови съобщения
Технологиите, които сега играят огромна роля в живота ни, така че не е шок, че в сънят експертите виждат нови видове поведение на съня, свързани с него.

Все повече хора  изпращат текстови съобщения по време на съня си, казва д-р Кърсти Андерсън, който ръководи неврологията в служба за Newcastle Upon Tyne NHS Foundation Trust. Като се има предвид броят на британците, които вече притежават мобилен телефон - 92% според Ofcom - това не е изненадващо. Много хора също ги отведе до леглото.

Хранене
Необяснимо празни опаковки на храни и разхвърляна кухня са това, което някои сомнамбули се сблъскват, когато се събудят. Често лека закуска в съня си, не е голям проблем, но в по-екстремни случаи е класифицирана като Синдром на Нощно хранене (NES).

Страдащите могат да нападнат кухнята няколко пъти на нощ, но нямат никакъв спомен, когато се будят. Не само, че те губят съняси, но те ​​могат да постигнат прекомерно количество на тегло, предизвиквайки цяла гама от проблеми с умствени и физически. Други проблеми включват задушаване в съня си.

Секс
Секс мания, състояние, където хората правят секс в съня си, е доведено до вниманието на обществеността през последните години. Тъй като все още много малко изследвания са правени в него, да речем съня експерти, но повече случаи вече се  съобщават.

Това може да стане по-често по време на стрес или под влиянието на алкохол или наркотици и диапазони от малки поведение пълно полово сношение, в някои случаи със сериозни последствия.

Idzikowski дава експертни доказателства изпитвания, които включват сериозни сексуални нападения и изнасилвания.

Той се казва, парасомния sexsomnia. Това е най-вероятно да се появят в "дълбок сън" етап, когато мисленето и част от мозъка е изключен, но не цялата част от мозъка, отговорна за базов призовава нещо като секс.

"Това е инстинктивно поведение, хората не са наясно по това време какво правят", казва Idzikowski.

"Когато сте в дълбок сън морално и рационално вземане на решения не се срещат.

"Той постоянно ме изненадва вида на проблеми със съня, хората живеят в продължение на години. Често те не осъзнават, че могат да получат помощ."


www.bbc.co.uk/news/magazine-20340562

Станете почитател на Класа