Македонският вестник "Дневник": Никола Попоски отговори на исканията на българите

Това, което видях като доминираща линия в посланието, което беше изпратено от София е, че посрещат онези инициативи, които поднесохме от аспект на формиране работни групи, директно справяне с определени въпроси които може би ни обременявали в миналото. Това заяви вчера министърът на външните работи на Македония Никола Попоски в коментар на писмото, което изпрати до него българският му колега Николай Младенов, пише днес македонският вестник ”Дневник”.
Попоски заявява, че от досегашната комуникация, която има осъществено няма чувството, че има някаква необходимост за промяна на курса на България по отношение на подкрепата за европейските и евроатлантическите процеси на Македония.
„Смятам, че основната линия в изказването на тази точка беше, че няколко пъти се повторя факта, че България винаги подкрепяла Македония в ключови моменти и това било факт и в онези най-критични моменти след независимостта и признаването на нашето конституционно име”, заяви Попоски.
Българското предложение, както казал македонският външен министър, е да го повдигне нивото на ангажименти и на комуникация, не само на технички работни групи, а и на правителствено ниво.
„Не смятам, че нещо от това може да бъде вредно, а обратното – един такъв подход може да ни предложи и допълнителни възможности за потвърждаване от едната и от друга страна за това колко сме ангажирани на европейските интеграции”, изтъкнал Попоски.
Първото условие, което предлага Младенов, е да се подпише споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, която ще бъде според най-високите европейски стандарти и ще се основава на Декларацията, която беше сключена през 1999 година от двете страни. Втората стъпка би било изграждане на необходима инфраструктура за засилено сътрудничество, както и създаване съвместни работни групи за подобряване на отношенията в ключовите области. Като трето, София предлага формирање съвет на високо равнище под формата на ежегодни междуправителствени срещи.
„Това, което смятам, е изключително важно е виждането на съседна България и колегата Младенов, че идеите, които ги изнесохме в писмото от 31 октомври, са отлична основа за изграждане на добросъседски отношения в един европейски дух. Смятаме, че това е изключително значително от гледна точка на политическите ръководства на двете страни и визията за полезността от изграждане на една такава основа, която се основава на конкретни проекти, независимо дали става дума за инфраструктура, или за култура, образование, икономика”, заявил Попоски.
Вторият аспект който също е значителен, според него, е необходимостта която изтъкнал Младенов, че би искал този ангажимент и визия, която споредляме да бъде потвърдена и с издигане на ниво на работни групи които Македония предложи, не само на техническо и практическо ниво, а и на ниво на министерства и правителства, което също, според македонският външен министър е добър сигнал за ангажимента, който може да се покаже.
„Третият аспект е това, че се чувства необходимост за потвърждение на поетите досега задължения от гледна точка на правна рамка или двустранните отношения, включително и онази спогодба, която имаме подписано миналата година във връзка с сътрудничеството в европейските интеграции. Смятам, че двете страни, а и регионът имат много какво да използват от един такъв подход и че ако се задържим до този подход и ако работим в този дух, сигурен съм, че може да поставим и една добра основа за сътрудничество което може изграждат и други страни в нашия регион по отношение на европейските интеграции”, изтъкнал Попоски.

Станете почитател на Класа