Цветанов се срещна с помощник държавния секретар Уилям Браунфийлд

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и водената от него делегация се срещнаха с помощник държавния секретар по наркотиците и правоохраната на САЩ Уилям Браунфийлд, съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на МВР.

Срещата между Цветанов и Браунфийлд започна с обща констатация и съгласие относно отличните нива на сътрудничество между правоохранителните органи на САЩ и България. Браунфийлд изказа изключително задоволство от откриването на постоянно представителство на ДЕА в България през април 2012 година. Заяви, че счита това действие за голям успех на американската администрация и за спазено обещание както към вицепремиера Цветанов, така и към правителството на България. Според него представителството на ДЕА у нас ще увеличи значително оперативното взаимодействие по предотвратяването на наркотрафика по така наречения „Балкански път”.

Друга важна сфера на двустранното сътрудничество е ролята и дейността на България в Центъра за правоприлагане (SELEC) в Букурещ. В тази връзка американската страна изрази задоволство от факта, че български представител, служител на МВР, е ръководител на юридическото звено на Центъра. Министър Цветанов увери господин Браунфийлд, че българското правителство отдава голямо значение на многостранното регионално сътрудничество под егидата на SELEC.

Съвместно с американските правоохранителни органи, имащи значимо място и роля в дейността на Центъра, ежедневно се доказва важността на подобен тип взаимодействие. Като подобен инструмент на многостранно сътрудничество следва да се разглеждат и Академиите по правоприлагане в Будапеща, Унгария, и Розуел, САЩ, в които се обучават правоохранителни представители от региона.

Като значим фактор за засилване на експертния капацитет министър Цветанов посочи, че към момента над 90% от ръководния състав на МВР е преминал през различни срокове специализирано обучение в академични центрове на евроатлантическите ни съюзници. В тази връзка бяха обсъдени различни аспекти на бъдещото академично взаимодействие между България и САЩ в тази насока, като бяха обсъдени възможностите български експерти и преподаватели да предават опит и знания на правоохранителни служители на трети държави по програми на Държавния департамент.

Министър Цветанов и посланик Браунфийлд обсъдиха въпроси на регионалната сигурност, най-вече в аспекта на протичащите миграционни процеси от Близкия Изток и Северна Африка, както и различни тенденции в областта на наркотрафика и трафика на хора. Министър Цветанов и главен комисар Флоров запознаха американската страна с експертни анализи на МВР, свързани с противодействието на наркотрафика и други значими форми на тежката организирана престъпност.

В края на срещата посланик Браунфийлд заяви, че американското правителство високо оценява волята и решимостта на българското правителство и личният принос на министър Цветанов, да противодействат на организираната престъпност и корупцията във всичките й форми. Американската страна увери, че в нейно лице България има сигурен и надежден партньор в тази област.


Станете почитател на Класа