Меркел: Спасяването на Гърция е в интерес на Германия

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че спасяването на Гърция от икономическата криза е в интерес и на Германия. Това изявление тя направи в интервю за "Билд".

В "спасяването" на една държава от еврозоната участват останалите членки, а спасителните мерки се вземат в интерес на всички тях. Германия не прави изключение,  заяви Меркел.

Тя призна, че усеща и разбира скептицизма на германците, тъй като политиката на гръцките власти често е разочаровала партньорите им в еврозоната. Гърция направи много обещания, но не изпълни всичко. Сега, обаче, властите наистина са поели ангажимент да реорганизират държавата от върха до дъното, убедена е Меркел.

Канцлерът каза още, че икономиката е 50% психология и винаги ще прави най-доброто за Германия и Европа, за стабилизирането и подсилването на еврото, но без да се поемат прекалени рискове.

Гръцкият премиер Андонис Самарас приветства постигнатото през ноември споразумение с международните кредитори, което ще помогне за намаляване дълга на страната и размразяване на жизненоважния финансов транш за Атина, съобщава „Дейли Стар".

Но най-голямата опозиционна партия не приема радушно споразумението и критикува Германия, че не е помогнала за отписването на половината дълг на Гърция.

След проведени 12 часови разговори по време на третата среща на финансовите министри от Еврозоната и МВФ се постигна споразумение за редуциране на гръцкия дълг с 40 милиарда евро - 124 на сто от БВП до 2020 г., както и изплащането на дългоочаквания транш от 43.4 милиарда евро.

Редуцирането на дълга ще става с обратно изкупуване на облигации, а не с автоматично отписване на дълга.

Това е победа на твърдолинейните, които не искаха да се правят нови отстъпки на Гърция.

Споразумението ще даде възможност на кабинета в Атина да продължи да изплаща своите финансови задължения като заплати и пенсии.

Според БиБиСи парите ще бъдат преведени на 13 декември.

Всичко мина добре", каза видимо измореният Самарас тази полунощ, допълвайки, че „утре е нов ден за всички гърци".

Самарас прокара много непопулярни строги мерки за икономии по-рано този месец, за да убеди кредиторите, че Атина заслужава допълнителната финансова помощ от ЕС и МВФ, въпреки неизпълнените цели за редуциране на дефицита и прилагането на реформите.

Вторият коалиционен партньор ПАСОК също приветства споразумението.

„Това е ново начало за страната, от което се нуждае, след 9 месечно чакане", изтъкна бившият финансов министър на Гърция Евангелос Венизелос. „Сега зависи от нас да свършим работата", добави той.

Но гръцката опозиционна партия СИРИЗА не одобри споразумението.

Това е недообмислен компромис, лейкопласт на отворената гръцка рана - гръцкият дълг", заяви Дмитриус Пападимулис от СИРИЗА.

Пападимулис обвини германския канцлер Ангела Меркел, че е попречила за отписване на 50% от дълга на Гърция, от което Атина се нуждаеше. „Споразумението се осъществи под натиска на тесногръдите, егоистичните и недалновидните икономически политики на Меркел, която стриктно бди над парите си", обясни той.

 


Станете почитател на Класа