Сърбия ще намали сътрудничеството си за Трибунала в Хага

Сърбия реши да намали сътрудничеството си с Международния наказателен трибунал за бивша Югославия след оправдаването на косовски и хърватски ръководители, заяви германският представител в ООН Петер Витиг.

На дебат в Съвета за сигурност за международното право, Витиг заяви, че е разтревожен от съобщението, направено от Сърбия в писмо до генералния секретар на ООН. То гласи, че тя намалява сътрудничеството си с Международния наказателен трибунал до техническо равнище, въпреки предишни обещания от сръбското правителство.

Сръбският вицепремиер Александър Вучич заяви, че "сръбското правителство ще продължи сътрудничеството си с Трибунала в Хага на техническо ниво". Той остро критикува пред СС на ООН оправдаването на двамата хърватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач и на бившия косовски премиер Рамуш Харадинай. "Нашето доверие в международното правосъдие претърпя сериозен обрат със срамното оправдаване" на тези хора, считани за военнопрестъпници от Сърбия, каза той.

"Хагският трибунал узакони управлението на мафията в Косово, но най-вече омертата, закона на мълчанието, който все още надделява и е по-силен от всяко престъпление", заяви по-рано говорителят на сръбското правителство Миливое Михайлович след оправдателната присъда на Хага. В средата на ноември апелативната камара на Международния съд в Хага отмени 24-годишната присъда на генерал Анте Готовина и оправда хърватския генерал Младен Маркач, обвинен във военни престъпления срещу сърби през 1998 г. "Ако Готовина и Маркач не са виновни, кой е? Съдът не отговори на този въпрос", каза Вучич.

"За десетгодишното си съществуване Международният съд за бивша Югославия осъди няколко сръбски бивши политически и военни ръководители, но не осъди нито един високопоставен хърватин или босненец", подчерта той. "Следователно тези присъди сочат сръбската нация за единствен отговорен за ужасното насилие, което опустоши бивша Югославия през 90-те години. Той обвини трибунала, че "раздава селективно правосъдие, което не е правосъдие"

Станете почитател на Класа