Николай Овчаров: Намесата на българската следа чрез село Бугараш в епизода с поредния край на света е твърде любопитна

Гледам на епизода с поредния край на света като на един интересен момент и затова намесата на българската следа в него за мен е твърде любопитна. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” археологът Николай Овчаров. Той коментира името на френското селце Бугараш, за което в последните дни много телевизионни репортажи показват вярващи, които го посещават, водени от това, че само там ще има спасение от края на света на 21 декември.
„Край селото се говори за свещена планина Бугараш, която се намира над него. Има идея, че името идва от IХ век от немското име буркхарт, но аз не виждам особена връзка. Още повече, че в последната редакция на френската Уикипедия се вижда, че самите французи виждат връзката между името на селото – Бугараш и българи. Не обаче българи в съвременния вариант, а т.нар. бугри или бугараши, както са наричани еретиците в Средновековна Франция. Знаем за богомилското движение, което се разпространява не само в България, но и в много части на Европа, включително в Южна Франция, и в Италия”, каза Николай Овчаров.
По думите му - именно в Южна Франция са последните гнезда на катарите, на френските богомили, които се съпротивляват цели десетилетия на натиска на църквата.
„От тези времена са останали множество топоними – над 100 топонима ги изброяват във такива френски селища, които носят имена с български корен. Както казах, старото име „българи” или „булгари” се превръща в „бугри” или „бугараши”, така че коренът в случая идва оттам. Интересно е също така да се отбележи, че в катарското движение участват и много благородници, аристократи, включително графът на Тулуза, който загива по време на кръстоносния поход”, каза още Николай Овчаров.
















Агенция „Фокус”


Станете почитател на Класа