Без извънредно отчитане на уредите за дялово разпределение заради поевтиняването на парното

Парното ще е по-евтино от 1 януари, но топлинните счетоводители прогнозират, че сметките няма да са по-ниски спрямо януари 2012, защото цените на топлото се вдигнаха през април и юни 2012 г.
Не се налага извънредно отчитане на уредите за дялово разпределение заради промяната на цената на топлинната енергия от 1 януари 2013 г.,  заяви на пресконференция днес председателят на Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство Ася Ангелова.

Според последната прогноза на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране цените на парното ще се понижат с между 3,5 и 7,5% от 1 януари, като за София намалението ще е около 7%.

Топлофикационните дружества ще отчетат в началото на следващата година данните от топломерите в абонатните станции и по тези показатели фирмите за топлинно счетоводство ще разпределят енергията по апартаментите в сградите етажна собственост, обясни Ангелова.

Единствено потребителите, които имат уреди с дистанционен отчет, ще получат реална сметка за изразходваната енергия до края на 2012, посочи тя.

Очакванията на топлинните счетоводители са, че сметките за парно за ноември ще са сравнително ниски, защото отоплителният сезон започна по-късно тази година - след 6 ноември, и защото месецът бе относително топъл.
Сметките за парно от 1 януари 2013 г. обаче няма да са по-ниски спрямо тези през миналия отоплителен сезон, защото от 1 април и от 1 юни 2012 г. ( в някои градове) бяха калкулирани две увеличения на цената на парното, посочиха топлинните счетоводители.

На пресконференция днес представители на топлинните счетоводители подчертаха предимствата на уредите за дистанционно отчитане на потребената топлоенергия - те не изискват посещение на отчетник в дома, дават информация за реално потребената енергия всеки месец и не позволяват допускане на човешка грешка при отчитането на сметките.

Ежемесечно отчитане може да се извършва само, ако всички абонати в един вход на жилищна сграда, имат уреди с дистанционен отчет.

Пикът на подмяната на уреди ще е през следващата година, когато очакваме повечето наши клиенти да сменят уредите си, каза Ангелова.

От началото на 2015 г. вече всички държави в ЕС ще трябва да използват метода на дяловото разпределение за изчисляване на топлинната енергия, предвижда приетата и официално публикувана вече директива на ЕС, посочи тя.

България е изпълнила това изискване още от 2001 г. , като в Закона за енергетиката се казва, че измерване на потребената енергия на база кубатура на жилището може да се извършва само там, където физически не може да се прилага дялово разпределение, посочи Ангелова и добави, че това важи за 25 блока в столицата. Въпреки това в някои градове има подобен вид измерване, но то ще трябва да се прекрати, посочиха експертите.   


















БТА

Станете почитател на Класа