Русия вече допуска победа на опозицията в Сирия

Правителството на Сирия все повече губи контрол над страната и не трябва да се изключва победа на опозицията, заяви днес в Москва руският зам.-министър на външните работи Михаил Богданов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Що се отнася до подготовка за победа на опозицията, това разбира се, не трябва да се изключва.

Трябва да се гледат фактите в очите:

тенденцията е, че режимът на правителството все повече губи контрол над все по-голяма част от страната", посочи Богданов.

"Те (въоръжената опозиция) говорят, че победата е близко, "ей сега ще превземем Алепо", "всеки момент ще превземем Дамаск"... Сега признаването на опозицията, подготовката на бойците, спонсорирането на въоръжаването им от чужбина само вдъхновяват опозиционерите",  добави зам.-министърът.
 "Въпреки това, Москва ще настоява за мирно уреждане на конфликта", изтъкна Богданов.

Той посочи също, че

Русия има мобилизационни планове в случай на евакуация на руски граждани от Сирия.

Зам.-министърът уточни, че в Сирия се намират хиляди руснаци, повечето от които не са регистрирани в консулството. "Това са руски гражданки и деца от смесени бракове", посочи Богданов. По думите му, половината от тях подкрепят опозицията. "Освен това, в делегациите на опозицията, които посещаваха Русия, имаше хора с руски паспорти", отбеляза зам.-министърът.

Богданов заяви също, че утре външният министър Сергей Лавров ще приеме в Москва делегацията на сирийската вътрешна опозиция, която пристигна днес в руската столица. Делегацията е ръководена от лидера на Народния фронт за промени и освобождение Кадри Джамил.


















ИТАР-ТАСС.

Станете почитател на Класа