Виртуалният музей "Сердика-Средец-София"

Виртуален музей "Сердика - Средец - София" беше официално открит днес. Инсталиран е на сайта sofiamuseum.bg.

Това е проект на рекламно-информационна агенция "Златен змей", съфинансиран от Програма "Култура" на Столична община през 2012 г., в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата.

В музея са показани базиликата "Света София" със Сердикийския некропол, църквата "Свети Георги" - Ротондата и Боянската църква, както и последните резултати от исторически и културологически изследвания, най-интересните от които се дискутират във форума на сайта.

Засега най-подробно е представен Сердикийския некропол под базиликата „Св. София". Това е главният некропол на Сердика, който започва от източната порта и на изток стига до днешната ул. „Сан Стефано", на север - до бул. „Дондуков", на юг до кръстовището на ул. „Гурко" и „Раковски".

Под базиликата вече има един декар разкопано, реставрирано и консервирано пространство от главния некропол с гробищни съоръжения от всички типове. Разкрити са обикновени погребения с грубо обработени каменни или керамични плочи, но и куполни гробници със стенописи.

Гробниците са от края на втори век преди Христа до средата на четвърти век. Това е било най-високото място на античния град. Тук е построена първата християнска църква. В Сердика е имало и по-стари сгради, но те са били приспособени за храмове.
Под днешната базилика се намират 56 гробнични съоръжения с останки на четири църкви. "Св. София" е петата. В момента се обсъжда идеята какъв да бъде музея в това невероятно пространство.

Подобни археологически ядра, всяко уникално само по себе, има в Солун, в Барселона, Виена, Париж.

Амбицията е виртуалният музей да се превърне в един от информационните канали в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата, но това ще е възможно, когато бъде птусната и версия на чужди езици.

Днес беше даден и символичен старт на проекта "От Сердикийския едикт до Сердикийския събор и след това", който предстои да се популяризира в сайта sofiamuseum.bg под слогана "Сердика - първата християнска столица на Европа".

Идеята на този проект е да покаже, че именно Сердика е била първата християнска столица в Европа и да събере повече информация за втория Вселенски събор, който е бил свикан тук.

"През последните години разкриването на културно-историческото наследство на града е много важен наш приоритет, подчерта столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Едновременно трябва да правим две неща, за да направим София културно историческа дестинация - да разкриваме културно-историческото наследство, да инвестираме в него и в неговото управление и да го популяризираме. Сигурна съм, че този проект ще привлече много туристи в София, но и много софиянци, които ще го посетят", добави тя.

През 2013 г. трябва да бъде открит музеят под базиликата "Св. София", а до края на следващата година трябва да приключи експонацията на Музея за история на София в някогашната Централна баня.



















sofiamuseum.bg

Станете почитател на Класа