ВАС: ВСС правилно наказа Мирослава Тодорова

Петчленен състав на Върховния административен съд реши окончателно, че съдия Мирослава Тодорова трябва да бъде наказана с "намаляване на трудовото възнаграждение с 15 на сто за срок от две години".

Дисциплинарното наказание на Тодорова беше наложено на 19 януари тази година от ВСС. През август тричленен състав на ВАС отмени първото наказание на Мирослава Тодорова. През януари Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да намали заплатата на Тодорова с 15 % за две години заради констатации от доклада на Инспектората към съвета.

По-долната инстанция на ВАС посочи, че решението, с което беше наложено наказанието на Тодорова е незаконосъобразно. Тричленният състав на ВАС е убеден, че решението на ВСС противоречи и на целта на закона, защото налагането му няма да доведе до индивидуално и генерално превъзпитание и възпиране, тъй като не поради съзнанието и волята на магистрата е получен противоправния резултат. В мотивите си те сочеха, че когато един дисциплинарно наказан от ВСС не е изслушан, правото му на защита наистина е нарушено.

Петчленият съдебен състав с председател Надежда Джелепова и членове Светлана Йонкова, Дима Йорданова, Славка Найденова, Ангел Калинов реши, че не е налице нарушено право на защита. Те посочват в мотивите си, че "след като в проведеното срещу съдия Мирослава Тодорова дисциплинарно производство са изпълнени всички условия на сочената разпоредба, последната е била изслушана от дисциплинарния състав и е дала е своите възражения, поради което липсва основание да се счете оспореното решение за незаконосъобразно на това основание."
Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа