Мая Манолова: Вълна от гняв ще помете ГЕРБ

ГЕРБ трябва да се извинят на българските граждани - не на партиите и не на опозицията, и то не само заради безобразния Изборен кодекс, който сътвориха. Това заяви пред журналисти в парламента Мая Манолова от левицата.

Според нея управляващите трябва да се извинят и за това, че са "замразили" доходите на хората, че не са увеличили майчинството и детските надбавки, че са отклонили средства от НЗОК и че не са дали коледни добавки на пенсионерите. ГЕРБ посегнаха и на най-демократичното право на гражданите - веднъж на четири години да дадат оценка на управляващата партия и да кажат кой искат да ги управлява през следващия мандат, каза Манолова и добави, че "ГЕРБ се готвят с изборните правила да подменят реалния вот на хората". Това, което ще се случи обаче, е, че ще ги помете вълна от недоволство и от гняв, защото всеки, който е тръгнал срещу всички, е завършил по един и същи начин, заяви Манолова.

Тя посочи, че има 32 препоръки от ОССЕ, които ГЕРБ са обещали да транспонират в изборното законодателство. "Очевидно не са имали никакви намерения да изпълнят тези препоръки, а единственото, с което ще се съобразят, е въвеждането на СРС в изборния процес, тоест още една възможност за МВР да подслушва опозицията", заяви депутатът от левицата.

Компромис с демокрацията няма да направим, каза Манолова. Ние искаме няколко минимални промени в изборните правила, които да гарантират поне, че вотът на гражданите ще бъде правилно отчетен, каза тя. Нямаме илюзии, че можем да спрем контролирането на вота, купуването на гласове и впрягането на цялата държавна машина в полза на управляващата партия, но нека поне бюлетините да бъдат отчетени честно, заяви Манолова.



Автор:
БТА


Станете почитател на Класа