Фидосова: БСП и ДПС искат да фалшифицират изборите

С предложенията си за промени в Изборния кодекс БСП и ДПС се подготвят да фалшифицират парламентарните избори, обяви днес председателят на правната комисия и зам.-председател на групата на ГЕРБ Искра Фидосова.

Управляващи и опозиция отново си размениха обвинения за това кой какви манипулации на вота догодина цели с предложенията си за промени в Изборния кодекс, след като в петък и двете страни бойкотираха гласуването на второ четене на поправките в Изборния кодекс.
След като представители на левицата и ДПС прочетоха декларации в началото на извънредното заседание на парламента, че ГЕРБ не гарантира честни избори и може да изпадне в тежка и международна изолация, ако не промени Изборния кодекс по препоръките от ОССЕ, Фидосова и ръководството на групата на ГЕРБ свикаха пресконференция. На нея Фидосова обяви, че предложенията за поправки в кодекса са съобразени с препоръките в доклада на международните наблюдатели и напомни, че преди 2009 г. в докладите на международните институции като проблеми бяха сочени купуването на гласове, контролирания вот и индианските нишки. Според нея сега с предложението на Мая Манолова от БСП председателят и секретарят на секционната комисия да подписват бюлетината преди избирателят да я пусне в урната, ще може да се контролира вотът, пише "Дневник". "Когато си сложим подписите всеки един от вас знае, че в подписването може да има различно изписване на подписа, по различен начин завъртяна буквичка или символ. В бюлетината това показва и можеш да разбереш кой избирател как е гласувал. И когато се отварят бюлетините да си отчетеш дали тези, за които ти си отговарял, са гласували правилно", разясни Фидосова.

От ГЕРБ смятат, че застъпникът на определен кандидат или партия винаги може да даде знак на председателя на комисията да "проконтролира с подписа си" следващите 20 избиратели. Техните бюлетини обаче ще бъдат видени едва след края на изборния ден и би могло да се засече само дали вотът в 20-те "проконтролирани" бюлетини са за определения кандидат. Броят се бюлетини и отчетеният с "Х" вот, а не подписите отзад, коментира Манолова. Според нея е невъзможно да бъде проследено гласуването на всички избиратели от една секция, та дори и на малка част от тях.

Няма как да приемем такива промени, заяви Фидосова и даде да се разбере, че приемането на поправките в кодекса се отлага за неопределено време. Според председателя на групата на ГЕРБ Красимир Велчев целта на опозицията била да протака, за да може измененията да се гледат в залата месец преди изборите, за да има тя трибуна, от която да сипе неверни твърдения за готвени от управляващите манипулации.


www.novini.bg

Станете почитател на Класа