Новата конституция на Египет е одобрена

Новата конституция на Египет, която ислямистите подкрепят е одобрена с 64% процента от гласовете след референдума вчера, сочат данните от предварителните преброявания, съобщи Ройтерс.

Процентът е общ от двата кръга на националното допитване, чиято първа фаза беше миналата събота. „Според нашите изчисления финалният резултат на втория тур е 71% "за", а общият резултат от двата кръга е 63,8%", заяви цитираният представител. Опозицията в Египет обаче също е обявила, че неофициалното им преброяване сочи положителен вот.

Комитетът, който организира референдума не се очаква да даде официалните резултати по-рано от понеделник, след като бъдат изслушани контестациите. При потвърждаване на резултата до два месеца ще има парламентарни избори в страната.

Последователите на ислямистите на президента Мохамед Морси заявиха,че конституцията е жизненоважна за прехода към демокрация близо две години след отстраняването на Хосни Мубарак. По думите им тя ще осигури необходимата стабилност, която да помогне на крехката икономика.

























Ройтерс


Станете почитател на Класа