Създадоха разтегливи кабели

Защо кабелите никога не са толкова дълги, колкото е ни е необходимо? Сигурно ви се е случвало да опрете до нуждата от тях и винаги ще се окаже, че са или твърде къси, или прекалено дълги. Очевидно проблемът тормози не само обикновения потребител, но и учените, така че те са се заели да намерят разрешение. Резултатът - разтегливи кабели, пълни с течен метал, съобщава сайтът Попгаджет.

Създаването на разтеглива електроника е напълно различно(и много по-трудно) от производството на такава, която се огъва и усуква. При огъване и усукване размерите на електронните компоненти (като например жици) не се променят особено.

Разтягането обаче изисква да бъдат открити материали, чиито дължина и широчина претърпяват съществени промени, без при това да навредят на функционалността на електрониката.

Водени от тази идея, специалисти от университета на Северна Каролина са създали кабел, който може да бъде разтегнат до осем пъти от оригиналната му дължина. За целта учените са комбинирали два отделни материала - обвивка от еластичен полимер и течна метална сърцевина от галиево-индиева сплав.

Галият е метал, за чието топене е достатъчна температурата на ръката, а смесването му с индий го прави още по-гъвкав. Сами по себе си двата метала няма да се превърнат в жица, а по-скоро в голяма и потенциално токсична каша. Обвиването им в еластичен полимер обаче не позволява това да се случи, като ограничава металите, докато те се разтягат.

Новите жици са евтини и лесни за производство. Следващата задача на специалистите е да открият как да попречат на течната метална сплав да се разлее, ако все пак кабелът се скъса.

















БТА


Станете почитател на Класа