Готови ли сте за това?

Поне това става ясно от последното интервю на президента на руския автогигант. 

 

 

Ив Каракатзанис пред телевизионен канал засегна редица важни теми, без да подминава и безпокоящата мнозина тема за електрическия транспорт.

Обсъждайки с водещия плановете на "АвтоВАЗ" в близко бъдеще, той разказа за някои нови разработки, като в края на интервюто топ мениджъра направи нееднозначно заявление. 

Той припомни, че в Русия пазарът на електромобилите е доста малък. От началото на годината са били продадени само 300 различни модели, ако се говори за нови автомобили, което не позволява с пълна увереност да се говори за това, че руският пазар има нужда от електромобили, затова "АвтоВАЗ" не планира в момента да разработва автомобили от този вид.  

 

 

В същото време, Каракатзанис каза нещо много интересно: "В бъдеще прогнозираме ръст на пазара, и когато нашият потребител е готов, и ние ще сме готови - ще му направим предложение". 

Президентът на "АвтоВАЗ" обясни, че компанията притежава всичките необходими технологии за разработването на електромобил, затова още сега можем да си направим някои изводи, какъв може да е вторият сериен електромобил, пуснат на пазара от руската марка. 

Както всички помнят, първата кола се оказа тотално дърво. Серийната версия на електромобила LADA Kalina с името Ellada бе пусната на пазара през 2014 година, при което моделът се появи в ограничен тираж: само 100 екземпляра. 

Впрочем, дори и тази минимална партида не се разпродаде напълно. Вина за това имат няколко фактора.  

 

 

Първият, изключително ниското търсене и липсата на зарядни в големите руски градове. 

В регионите на страната такива просто нямаше. 

Втората причина бе стартовата цена, която бе 960 000 рубли (около 26 500 лева).  

Впоследствие та намаля до по-приемливите 628  000 рубли (17360 лева), но вече бе късно: LADA Ellada се бе продала само в 60 екземпляра. 

Вероятно, за да не повтарят грешката от миналото, в "АвтоВАЗ" ще построи новия си сериен електромобил на базата на LADA Vesta – най-популярният модел в момента. 

За да повиши достъпността, новият автомобил трябва да е по-евтин, отколкото останалите модели на пазара.  

Към момента най-евтиният електромобил е Nissan Leaf, цената му започва от 1,2 милиона рубли, затова електрическата Веста трябва да е по-евтина. 

При това пробегът с едно зареждане на Nissan Leaf е 172 км, максималната скорост е  149 км/ч, а мощността е равна на 108 конски сили. 

 

 

Според данните на някои източници, електромобилът на ВАЗ ще бъде снабден с асинхронен електромотор с мощност, равна на 81 конски сили. Колата ще ускорява до 60 километра за 6 секунди, но за да ускори до 100 километра ще са ѝ необходими 18 секунди. Максималната скорост ще е 130 километра в час.  

Капацитетът на батерията ѝ ще се равнява на 23 кВт/ч..

Станете почитател на Класа