Футболни фенки от Иран се...

Нашият свят е много голям и в него живеят различни народи. Някои нации практически нямат правила и много е позволено, докато други, напротив, имат много забрани. Тези страни са предимно някои мюсюлмански държави. Едно от основните правила в тях е забраната за свободни дрехи за жени.

 

 

Те трябва да ходят в затворени рокли (хиджаб), които покриват момичето от главата до петите. Но това не винаги е било така. Така например, преди Ислямската революция, момичетата са движили както си искали. Тази снимка е заснета през 1969 г. от фотографа Хенри Кларк.

 

 

 

Почти всички знаят, че преди година и половина Световното първенство се проведе в Русия и на него дойдоха фенове от цял свят, включително фенове от мюсюлмански страни.

 

 

Тъй като правилата, които не позволяват на жените да носят отворени рокли, те са валидни само в рамките на мюсюлманската страна, в Русия те не могат да бъдат спазвани. Затова на шампионата успяхме да видим ирански момичета, които се обличаха както искат и имахме възможност да видим истинската ориенталска красота.

 

 

Първото нещо, което наистина изненада феновете, беше техният цвят на косата. Почти всяка фенка от Иран беше боядисала косата си, защото всички знаем, че източните жени имат тъмна коса. В резултат това първенство за други се превърна в своеобразен остров на свободата.

 

 

Хората разбраха, че всички тези забрани са излишни. Изглежда сякаш те са освободени от затвора и им е позволено да останат на свобода. Красотата, разбира се, е много субективно понятие и ако за едни тези момичета са много, много красиви, тогава за други може да се каже, че не са много.

 

 

Интересното е, че след някои събития властите все по-често позволяват на момичетата да идват на местни футболни срещи като цяло. Всичко това може да доведе до факта, че с всяка година забраните за жените ще стават все по-малко и вече няма да се изненадваме, когато виждаме мюсюлманка без хиджаб.

Станете почитател на Класа