Как да не се прецакате при екскурзия в Куба

Туристическите райони тук малко се различават от тези в останалия свят. Но щом напуснете техните граници, веднага ще забележите разликата. Тук може да не получите обичайните услуги и продукти и законите на острова може да изненадат.

 

Така че, ако планирате да разгледате страната извън хотела, ето няколко нюанса, които може да са полезни.

Вземете пари в брой и не разчитайте на кредитни карти

В Куба има само няколко заведения, в които можете да плащате с кредитна карта. Приблизително същата е ситуацията с банкоматите. Тук се използват пари в брой.

Затова вземете хартиени пари със себе си и е по-добре, ако не са щатски долари. В Куба е много по-добре да носите евро, британски лири или канадски долари.

Факт е, че при размяна на щатски долари определено ще ви бъде начислен 13% данък. Всяка друга валута се заменя само за 3%. Това е доста странно, защото курсът на CUC на кубинското песо е привързан към щатския долар 1: 1.

 

 

Втората „парична“ характеристика е, че в страната се използват две валути: CUC и CUP. CUC е конвертируема валута, с нея се разплащат чужденците, а местните жители използват CUP. Разликата е 1:25. Туристът може да получи CUP само ако му ги върнат като ресто в магазин. Но, разбира се, за тях е много по-изгодно да плащат за местни стоки и услуги, защото цената на CUP е четири пъти по-ниска.

Без интернет, без дистанционна работа

Достъпът до интернет в Куба е много ограничен, включително услугите в хотелите, където цената на връзката може да достигне 12 долара на час. Освен това интернетът тук е много бавен. Всичко, на което можете да разчитате, е да проверите имейла си или да отидете на страницата си в социалните мрежи.

Вероятно много сайтове (особено ако изискват висока честотна лента) просто няма да се заредят. Затова дори не планирайте да работите дистанционно, докато сте в Куба. Вярно е, че през последните няколко години в някои паркове и площади на страната са инсталирани няколко точки за достъп до Wi-Fi, където доставчикът Nauta осигурява достъп до Интернет на цена 1,50 CUC (1,50 американски долара) на час.

Можете да закупите карти, за да се свържете там, но услугата е бавна и нестабилна, особено по обяд, когато мрежите са задръстени. Друга интересна особеност - според митническите правила на Куба можете да носите своя лаптоп безплатно като лична собственост, но ще трябва да платите повече от 100 долара данъци, за да носите втори, а третият ще бъде конфискуван.

Носете хартиени карти със себе си

Този елемент плавно прелива от предишния. Липсата на интернет означава също, че Google Maps няма да ви помогне. Не можете да търсите места, да намерите начини да ги достигнете или да изчислите разстояния. Затова купете карти предварително или вземете пътеводител и разговорник със себе си. Кубинците са дружелюбни и отворени и винаги можете да поискате упътване, но все пак се подсигурете, за всеки случай.

Роуминг услугите ще ви разорят

Ако вече сте забравили как да използвате роуминг услуги, в Куба при липса на интернет ще трябва да си припомните това. Въпреки че е по-добре, разбира се, да не се прави това, защото цените тук не са просто високи, а са безумни. Empresa de Telecomunicaciones de Cuba (ETECSA), единственият доставчик на далекосъобщения в Куба, определя много високи тарифи за повечето от своите услуги. Не забравяйте да проверите тарифите за роуминг, преди да използвате тази опция. Има случаи, когато туристи по невнимание са платили няколко хиляди долара.

Опаковайте внимателно куфара си

В Куба много стоки не могат да бъдат закупени за никакви пари (или струват цяло състояние), така че вземете със себе си всичко необходимо - от паста за зъби до слънцезащитен крем.

 

 

Препоръчва се да носите тоалетни принадлежности, средства за защита срещу насекоми (ако планирате да пътувате извън града), поне един адаптер за изход (Европа в САЩ), лекарства (обезболяващи, антихистамини и др.). Туристите не могат да купуват лекарства в същите аптеки като кубинците.

Има няколко места, наречени Международни аптеки, които продават лекарства за туристи, но няма гаранция, че те ще имат това, което ви е необходимо. За да сте в безопасност, носете най-необходимото със себе си. И не забравяйте тоалетната хартия!

Возете се на ретро автомобил

Общественият транспорт в Куба работи без никакъв график, така че трябва да разчитате повече на такси. Добрата новина е, че такситата са сравнително евтини тук, а автомобилите, които предлагат тези услуги, дават възможност да се возите на стари американски модели от 50-те години. С една дума, колорит и отлични инстаграм снимки са гарантирани.

 

 

Колкото по-добре е запазена колата, толкова по-скъпо струва. Можете да наемете кола тук, но не е евтино (около 100 долара на ден плюс депозит от 200 долара плюс бензин), но изобщо не е сигурно, че можете да го направите - ако искате да резервирате кола, по-добре е да направите предварителна заявка.

За да се придвижите от град в град, най-добрият вариант е Viazul, автобусна компания за пътувания на дълги разстояния за туристи в Куба, тъй като влаковете също пътуват бавно и често не се вписват в разписанието.

Щедри бакшиши - и вие сте най-добрият гост

Концепцията за "щедър" обаче тук е много относителна и оставянето на 10% от сметката, както сме свикнали, изобщо не е необходимо. Кубинците ще са щастливи и на 1-2 CUC. В крайна сметка средната месечна заплата в страната е около 20 щатски долара. Типирането трябва да се дава в местна валута.

Тъй като на кубинците е забранено да използват долари или евро, те просто няма да могат да ги обменят. Между другото, ако искате да зарадвате своята прислужница, оставете й дреболия, която не означава нищо за нас - крем, паста за зъби, химикалка, сладкиши ... Има големи проблеми с потребителските стоки в Куба.

Не се забърквайте с наркотици

Когато се разхождате по улиците на Хавана, не се изненадвайте, ако ви се предлага да купите леки наркотици. За Куба това е често срещано нещо. Но най-доброто, което можете да направите, е да пренебрегнете офертата на търговците и да минете покрай тях. Не са редки случаите, когато облечени полицаи правят това с всички произтичащи последствия.

Не разчитайте да пазарувате от супери

Не се опитвайте да намерите супермаркети в Куба, тях ги няма. А рафтовете на обикновените хранителни магазини много напомнят на нашите собствени времена от соца. Някои продукти се продават с купони, а туристите не могат да ги купуват за никакви CUC.

Но ако пътувате из страната, край шосетата можете да срещнете търговци, предлагащи зеленчуци, плодове и сирене. Но известният ром Havana Club се продава абсолютно навсякъде, по всяко време на деня и струва от 1 до 8 CUC - по-евтино от водата!

Второто след рома е задължително за Куба - пури. Но те не струват евтино - около 100 долара за пакет от 20 броя. И това е забавление за туристите. Местните жители пушат някакво подобие на пура от най-евтиния тютюн за 1 CUC.

Къде да опитате омар

В Куба има обществени и частни ресторанти, а опитни пътници се съветват да избират последните. Там храната е много по-вкусна, а порциите са по-големи. Въпреки че кубинската кухня не е особено разнообразна - тук е трудно да намерите риба в менюто, макар страната да е остров, заобиколен с вода, обикновено се предлагат пиле и ориз.

 

 

И ето още един невероятен факт: в ресторантите, които не принадлежат на държавата, е забранено да се готвят омари. Така че за това ястие - очевидно не при частните търговци.

Станете почитател на Класа