Енджи Касабие с важни съвети

Д-р Eнджи Касабие е родена на 1 ноември 1982 г. в Ливан в семейство на сунити. Учила е в „International College IC“ в Бейрут. Следва в „English Academy“, завършва медицина. През 2014 г. защитава докторантура в НСА. Асистент в „Катедра по хигиена, медицинска екология и хранене“ в Медицинския университет в София, защитила докторат във Вашингтонския университет със специалност „Диететика“.

През 2006 година основава първата компания за здравословно и диетично хранене в България – „And Diet“. Добива популярност и получава доверието както на родни, така и на световни звезди като: Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм, Жан-Клод Ван Дам, Робърт Де Ниро, Джон Траволта, Арнолд Шварценегер, Ева Лонгория, Бритни Спиърс и аристократични семейства от ОАЕ.

През 2016 година сключва брак с ливанския модел Рабих Ел Зейн. На 14 януари се роди сина им Раян.

- Д-р Касабие, намираме се в извънредна ситуция. За първи път в съвременната ни история хората се задължават да седят по домовете си, за да не бъдат атакувани на коронавируса. Може ли начинът на хранене да ни помогне да преодолеем по-леко това неудобство? Какво бихте препоръчали?

- На първо място да се храним привилно и приемаме достатъчно количество фибри, вода, витамини С и Д. Рибните ястини пък ще ни доставят цинк. Тези мерки ще ни помогнат да предпазваме организма си, да стабилизираме имунната си система и да я направим по-способна да преборва вирусите. Хората трябва да наблягат на цитрусови плодове и зеленчуците, богати на витамини. Много полезни са червените чушки, шипки, боровинки които са с най-богато съдържание на естествен витамин С и отлични антиоксиданти. Препоръчвам й гореща вода и лимон.

 

https://zdrave.to/media/source/202003/1584703666_endzhi1.jpeg

 

- С какво ще ни помогне водата, макар и с лимон?

- Тя чисти шлаките и токсините, натрупани в червата. Нека започнем деня си с една чаша на гладно. Въобще пийте много вода сега. Дори два пъти повече, отколкото нормално потребявате. Много е важно непрекъснато оргънизмът да бъде хидратиран.

- Какво не препоръчвате?

- Хора, които имат проблеми с червата, да се откажат от трудно смилаеми зеленчуци като броколи, карфьол, ряпа. Да избягваме продуктите от сурови меса: луканки и суджуци. Известно е, че те са пълни с консерванти и пестициди и са идеална храна за болните ни клетки. Нека ограничим и дори се откажем от червените меса, защото са трудносмилаеми. Много е важна и обработката на прясното месо. То трябва да е добре изпечено. Не е време да го хапваме алангле. Колкото до яйцата, те са полезни, защото като чист белтък хранят мускулната маса. Това обаче не се отнася до захарта, която трябва да се ограничи, тъй като също храни болните клетки, а вирусите атакуват точно тях.

 

 

 

- Предстои излизането на ваша книга, която сте нарекли: „Не на диетите“. Не е ли много категоричен този ваш съвет?

- Диетите са като снежна топка, която се търкаля и предобива огромни размери. Колкото повече диети правим, толкова повече попадаме в капана им и искаме да започнем нови. Но нека не забравяме, че хората си падат по това. Има хиляди диети: за красота, за здраве, за йоги, за болни , за здрави и милиони по света, които ги практикуват.

- Не е ли твърде крайно напълно да ги отричате?

- Аз отричам всичко, което забранява на хората да се хранят и провокира глада им. Защото точно, когато забраняваш нещо, човек започва да го желае повече. Известно е, че за всичките ни здравословни проблеми на първо място виновен е стресът. Той причинава много болести, като успешно атакува и чревния тракт, там където се обсорбират всички витамини и митерали. Стресът провокира и напълняването.

 

 

- Това е така, но ние не можем да го избегнем. Той е около нас и в нас.

- Затова храната е важна. Защото тя може да ни помогне да лекуваме стреса си, да помага на организма.

- Какво искате да кажете с книгата си, освен това да отречете диетите?

- Тази книга е малко по-особена. Тя кара читателя да поговори със себе си и да преосмисли всички диети, които е правил. Тя не е насочена само към маниаците на тази тема, а към всички. Опитвам се да кажа на хората къде са грешили по отношение на храненето. Да не им се случва втори път.

- Вие някога била ли сте подвластна на диетите?

- Не. И аз като всички държа да  изглеждам добре, но се опитвам да го постигна с правилно хранене и спорт, а не с глад. Влезете ли в някакъв режим на строги диети, на ограничения, непременно ще настъпи срив. Тогава ефектът ще е обратен и положението ще се влоши, вместо да се подобри.

 

 

- Отскоро сте майка, как се чувствате в тази нова за вас роля?

- Да. Имам едно малко прекрасно човече на два месеца. Те минаха толкова бързо. С малкия Раян си говорим непрекъснато и се разбираме прекрасно

- На какъв език?

- На много: български, английски, френски. Той ще знае много езици.

- Сама ли се справяте?

- Да . Баща му е в Ливан. Там също има този вирус и призовават хората да си седят вкъщи.

Какво е да станеш майка след толкова усилия и два неуспешни опита?

 

- Аз още не мога да повярвам, че това се е случило с мен. През нощта ставам да го видя и да се уверя, че всичко е истина, че детето ми диша. Раян много обича музиката. В момента, в който му пусна нещо, спира да плаче. Любимец му е един ливански певец, но по принцип харесва всичко.

Станете почитател на Класа