Райна Кабаиванска гази закона

Оперната прима Райна Кабаиванска отказва да спазва наложените извънредни мерки в Италия.

Вече два месеца тя не може да работи, защото Консерваторията е затворена. Като истински отдаден преподавател обаче Райна не може да изостави студентите си и продължава да обучава част от тях тайно в дома си.

"Учениците ми идват нелегално вкъщи. Не останаха много тук, повечето се прибраха по родните си места. Ще продължават да идват у нас, докато не ми наложат някаква глоба. Има такава опасност, но не мога да оставя децата.", признава Райна, която се грижи за студентите си като родна майка, пише "Галерия". 

 

 https://zdrave.to/media/source/202004/1586068458_4d.jpg


Само преди дни Италия повиши размера на глобата и сега всеки, напуснал дома си без причина, ще плаща между 400 и 3000 евро. Досега санкцията беше в размер на 206 евро. Заради наложените забрани Кабаиванска не може да се вижда с никой от обкръжението си. В момента тя няма как да работи с пианиста си, защото той не живее в Модена, където е тя. Забранени са срещите и с дъщерята на примата, и с внуците й. Вече няколко седмици тя не може да ги види, прегърне или целуне. 

Макар да не може да изпълнява ежедневните си ангажименти, Кабаиванска признава, че не й е скучно у дома. Независимо от статута си на оперна звезда, тя признава, че домакинските задължения не са й чужди. Използва свободното време, за да разчисти и подреди дома си от ненужните вещи. Все пак тя си позволява от време на време да излиза за кратки разходки, за да може да се раздвижва и да подиша въздух. Разходките навън леко я натъжават, защото Модена се е превърнал в призрачен град и няма никакво движение. 

"Страшно е. Спомням си бомбардировките през войната, как се евакуирахме в една зимна нощ в София. Но за нас децата тогава беше забавление. Не ни стряскаха нито бомбите, взривовете и пламъците", разказва тя.

Станете почитател на Класа