Това е Спарта!

Хиляди хора се стекоха в Спарта, Южна Гърция, за да зърнат холивудската звезда Джерард Бътлър да минава по улиците с олимпийския огън, който пътува към Олимпийските игри в Токио през 2020 година.

 

Бътлър изигра култовия образ на легендарния цар Леонид в холивудския хитов филм „300“, разказващ за подвига на спартанците в битката срещу персийското нашествие.

 

 

 

Когато стигна до мястото, където се намира статуята на Леонид, Бътлър извика силно „Това е Спарта!“ – неговата знакова реплика от филма. Тълпата, разбира се, полудя.

Доколко, обаче, си струва да се посети днешна Спарта и какво е останало от славното ѝ минало на град-държава, родина на безстрашни войни? Това разказва местен жител за сайта greecetravel.com.

Всъщност повечето днешни спартанци идват от селата около града. Естествено, за всички е много по-лесно да казват, че са от известната и герична Спарта. Все пак вероятността предците им да се се били редом до Леонид във великата битка при Термопилите не е никак малка.

 

 

Успехът на филма „300“ постави Спарта на туристическата карта, но за съжаление повечето туроператори не се възползват от това и организират обиколки, наречени „Класическа Гърция“, които включват какви ли не места, но не и този град. Той изглежда напълно пренебрегнат от бранша.

Вярно е, че древните спартанци не са оставили спечатляващи храмове като Пертенона или крепости като тези в Атина и Коринт. И все пак не бива да пропускате да видите Спарта, ако имате тази възможност. Не е нужно да прекарвате цялата си почивка там. 1-2 дни са достатъчни.

 

 

Има достатъчно хубави места в близост, където да се настаните и оттам да разгледате Спарта. Например Гитеон, Мани или Монемвасия. Ако, обаче, изберете един от красивите хотели близо до главния площад на Спарта, където децата си играят, докато родителите им запълват кафенетата и ресторантите, ще получите автентично усещане а Гърция, каквото малцина туристи изживяване.

Искате да усетите „истинската Гърция“? Какво по-добро за тази цел от голям земеделски град в средата на Пелопонес? Особено град с такава дълга и славна история.

 

 

Спарта е разположена в голяма равнина до река Евротас в подножието на планината Тайгетос, която за гръцките ширини си е голяма планина. Там има много традиционни селища, пешеходни маршрути и екотуризъм.

За съжаление красивата гора, кпрез която се преминавало по пътя между Спарта и Каламата, вече не съществува. Въпреки това там има много красиви туристически маршрути, преминаващи през реки, клисури, традиционни села, отдалечени църкви и манастири.

 

 

Самата Спарта не е красив град. Няма да ви избие на поезия, когато пристигнете, и няма да сте вдъхновени да напишете песен, когато си тръгнете. Изглежда като покрайнините на Атина с 4-етажки блокове и по-рядко еднофамилни къщи.

Стигането до центъра изисква доста внимание към знаците. Голяма е вероятността да се озовете там без да разберете. Едно от нещата, по които можете да се ориентирате, е историческия хотел „Менелайон“, намиращ се на главната улица на града, която тръгва от статуята на Леонид в северния край на града, и стига до пътя за Гитеон на юг.

 

 

Другият главен път минава от изток на запад. Ако решите да нощувате в града, въпросният хотел е вашето място.

Попитайте за „платия“ (площад) или „димархио“, което е сградата на общината. Това е една от най-големите общински сгради в Гърция. След финансовата криза в страната не изглежда много добре, но наоколи има безброй кафенета и кръчми.

 

 

Като на всяко друго място в Гърция, и тук не трябва да излизате между 1 и 6 ч. следобед. Ако дойдете по това време на площада, особено през лятото, няма да има какво да правите.

Освен сградата на общината и площада, има още само няколко интересни за туристите места. Първото е руините на визатюнтийския град Мистрас.

 

 

Друго интересно място е Музеят на зехтина, който се помещава в стара елекрическа компания. Най-лесно се стига до там, ако си хванете местен, който да ви води.

Почитателите на изкуството ще бъдат впечатлени от галерията „Кумантариос“, в която има сбирка с творби от 16-и до 19-и век. Тя се намира на един от основните булеварди.

Вероятно най-важното място, което не е за изпускане, а Археологическият музей на Спарта. Самата сграда е историческа, постреона е през 1876 година. Това е първият музей, построен в провинциален град, и пази артефакти от Древна Спарта, които продължават да бъдат намирани почти всеки ден при разкопките наоколо.

 

 

Едно от основните събития в града, което привлича участници ое целия свят, е Спататлонът, който е в чест на Фидип. Той тичал от Атина до Спарта през 490 г. пр. Хр, за да иска помощ срещу персийското нашествие при маратон.

Състезанието, което е считано за най-трудното на дълги разстояния, се провежда в края на септември. Нужни са над 20 часа за преминаването на разстоянието от 246 км от подножието на Акропола до Статуята на Леонид.

Друга важна статуя е тази на Ликург – дело на американски скулптор, разположена до сградата на стария съд – една от макото неокласически сгради в града.

Леонидеонът е голяма структура от 5-и век, която може би е била храм на бог Аполон, въпреки че се свързва с името на цар Леонид. Допреди филма той беше едва третият най-известен спартанец след цар Менелай и съпругата му Хубавата Елена. Менелайионът е светилище на Менелай и Елена, разположено на брега на река Евротас в източния край на Спарта.

Също покрай реката са разположени гробницата на Вафейо, светилището на Аполон Амиклей и светилището на Ортия Артемида. В близост са и останките на древен амфитератър.

Ако нямате кола, до тези места можете да стигнете с отличителните червени спартански таксита.

В града има няколко удобни хотела, в които можете да се настаните. Единият разполага с бар, който се намира на метри от гробницата на Леонид. Някои от тях са модерни, а други дори са „еко“.

За щастие, в града има много ресторанти, а някои от тях са известни като предпочитани от туристите.

 

Станете почитател на Класа