20 интересни факта за Салвадор

Салвадор е най-малката и най-гъсто населената от седемте централноамерикански страни. Въпреки малката си площ, тя традиционно е селскостопанска страна, силно зависима от износа на кафе. В края на 20 век обаче секторът на услугите доминира в икономиката. Столицата е Сан Салвадор.

 


 

1. Салвадор граничи с Тихия океан, Гватемала и Хондурас.

2. Официалният език е испански.

3. Страната е известна като Земята на вулканите. Има чести земетресения и вулканична активност.

4. Салвадор е единствената държава в Централна Америка, която няма брегова линия с Карибско море.

5. Кафе, захар, царевица, ориз, скариди и говеждо месо са основните селскостопански продукти в Салвадор. Основното производство на храни в Салвадор е ориз, боб и тортили.

6. Туризмът е най-бързо развиващият се сектор в икономиката на Салвадор.

 

 

7. Местният език, използван в Салвадор, се нарича Нават или Пипил и се използва от хората от Пипил, които все още живеят в Салвадор, въпреки че езикът изчезва.

8. Салвадор е третата по големина икономика в Централна Америка (след Коста Рика и Панама).

9. Сан Салвадор - столицата на Салвадор, приблизително в центъра на страната, е заобиколен от зелени вулкани. Градът има дълга история, която се връща към испанското завладяване от пипилските племена.

10. Жените в Салвадор често потупват дясната си подмишница или рамо, вместо да се ръкуват.
11. В Салвадор само близки приятели могат да се прегърнат и целунат по дясната буза в знак на уважение, приветствайки другите.

12. Две паралелни планински вериги пресичат Салвадор на запад с централно плато между тях и тясна крайбрежна равнина, която покрива Тихия океан.

 

1

3. Серо ел Питал - най-високата точка на Салвадор, чиято височина е 2730 метра над морското равнище.

14. В Салвадор мъжете винаги се ръкуват с други мъже и жени, въпреки че чакат жената да протегне ръка, за да поздрави другите с уважение.

15. Салвадор е единствената държава в Централна Америка, която няма видимо население от африкански произход. Отчасти това се дължи на законите, установени в колониалните и модерните времена, които забраняват на хората от африкански произход да влизат в страната.

16. В предколумбовите времена в местността Салвадор живеели различни коренни народи, като маите и Ленкос.
17. Салвадор има 307 км брегова линия по протежение на Северния Тихи океан. Това е едно от най-известните места за сърф на брега на Тихия океан.

 

 

18. Страната има пет национални парка, като Ел Невозле, Серо Верде, Ел Бокерон, Кончагуа и Монтекристо.

19. Правителството предлага безплатно образование за деца до девети клас.

20. Вулканът на Сан Салвадор - едно от най-характерните места на Салвадор. Намира се северозападно от град Сан Салвадор. Градът е застроен около вулкана, а западната му част е на склона му.

 

Станете почитател на Класа