Тайнствените маскирани жени на Иран

Покритите глави, забрадките и бурките са често срещана гледка в много мюсюлмански общности по света. Има много и най-различни видове, всеки от които със свое собствено име.

 

Никой от тях, обаче, не се доближава дори малко до колорита на маските „борегхех“.

 

 

Тези цветни маски се носят от жените в южната иранска провинция Хормозган. Могат да се видят в най-различни стилове и форми, но общото между тях е, че са правоъгълни, сгънати между веждите, за да се създаде къса вертикална „стена“, минаваща през носа и челото. Имат правоъгълни процепи за очите.

Често тези маски са богато украсени с бродерия и мъниста.

 

 

Видовете боргхех варират в зависимост от региона, етническата и религиозната принадлежност. Шиитските жени носят червени правоъгълни маски, а сунитските – черни или цвят индиго със злато и не толкова геометрични форми, съобщава Amusing Planet.

Един по-особен вариант е оформен като вежди и мустаци. Твърди се, че тази маска е измислена преди векове като начин за заблуждаване на нашествениците, че жените, които виждат докато шпионират отдалеч, са мъже. Носели се по време на война.

 

 

Счита се, че маските имат религиозна и културна функция. Те пазят кожата и очите от слънцето, което е много силно в Персийския залив. Те се носят от млади момичета от момента, в който навлязат в пубертета. Слагат се също и на събирания и обществени събития.

 

 

Хората в провинция Хормозган, живеещи на южния бряг на Иран, са известни като бандари (пристанищни хора). Някога районът е бил важна спирка по Пътя на коприната и той е център на търговията още от 2000 г. пр. Хр. Това е и причината там да има колоритна смесица от етнически групи от африканци, араби, индийци и персийци.

 

 

Повечето местни жители носят доста по-различно облекло от останалата част на страната. Жените често могат да се видят, облечени в цветни дрехи, зяа разлика от типичния черен чадор. Мъжете се обличат повече в арабски стил.

 

 

Жените бандари носят маски от векове. Корените на тази традиция не са известни, но се говори, че това започнало по време на португалското управление, когато жените се опитвали да се скрият от робовладелците, търсещи красиви момичета.

 

 

Подобни маски могат да се открият в региона и в Оман, Кувейт и други части на Арабския полуостров.

Местните хора могат да познаят селото, положението или произхода на една жена по формата и цвета на маската, която носи.

 

 

Станете почитател на Класа