Митът за щъркелът и бебетата

Според статистиката повече от 80% от европейците са запознати и вярват в легендата, че щъркелът носи бебетата. Но сега  ще ви покажем защо на тези птици е поверена толкова важна мисия и защо се вярва, че те носят само желаните деца.

 

И така – древна легенда гласи, че щъркел е като ангел. Веднъж Бог поставил змия, жаби и други животни в торба и нареди на ангела да я изхвърли. Той не се подчини, заради любопитството си, развързал „пратката” и така всички „затворници“ избягали в различни посоки. 

Бог, научавайки за това нарушение, се ядосал и превърнал ангела в щъркел, така че той винаги да търси влечуги в блатата. Птицата започнала да изпълнява наказанието, но мисията й се е променила с времето. 

От древни времена се е вярвало, че във водата, която е считана за лоното на Майката Природата, живеят душите на неродените деца. Тя възпитавала и „бутала” по-близо до слънцето онези, които вече са готови да се родят. Щъркелът ги взема и ги носи при онези родители, които наистина, наистина искат бебе. 

В Америка и Европа митът за птиците е един от най-разпространените. Щъркелът отдавна се смята за символ на семейното огнище и благополучие. 

Нашите предци са вярвали, че понякога един единствен щъркел, който погледне към жена е достатъчен, за да може тя да забременее. 

Римляните вярвали, че птицата принадлежи на Юнона, богинята на плодородието и покровителката на жените. В древните немски хроники се казва, че щъркелите са донесли деца, скрити в скалите. И досега германците са запазили песен, която трябва да се пее от всички семейства, които искат дете. Германците също вярвали, че белият щъркел, пратеникът на боговете, носи нов живот от небето през пролетта. 

Християните вярват, че именно тези птици се грижат за новородения Исус, затопляйки бебето с перата си.

Стотици години щъркелите са почитани като пазители на щастливия семеен живот. Селяните слагали гнезда за щъркелите край дърветата, които са покрай домовете им. Вярвали, че ако птиците изберат нечий двор и започнат да правят гнездо там скоро ще се появят деца в този дом. И ако някой по някаква причина убие щъркел, тогава той може да бъде наказан - като наказание птицата ще пренесе детето на този човек на отвъдния свят. 

Мнението, че именно щъркелът носи децата, както виждаме, не е възникнало от нищото. Нашите предци внимателно наблюдавали птиците и забелязали, че имат отлични родителски качества - внимателно отглеждали пиленцата си точно като хората.

Учените пък подчертават, че семейният живот на тези птици е различен от повечето представители на животинския им свят. Най-често двойките щъркели остават заедно за цял живот.

Станете почитател на Класа