Прокълнатата къща

През 1886 г. ексцентрична жена на име Сара Уинчестър пътувала от Ню Хевън, Кънектикът, до Сан Хосе, Калифорния, за да започне нов живот. Тя купила малка фермерска къща с 8 спални и започнала малък проект за реновация, който продължил 36 години и струвал 5,5 млн. долара тогавашни пари.

 

Ремонтът спрял едва когато Сара починала през 1922 година.

Тогава Имението Уинчестър било вече истинско чудо на своето време с вътрешна канализация, многобройни асансьори, горещ душ и централно отопление. Имало над 160 стаи и 40 спални, 10 000 прозореца и две мазета.

Разбира се, не това е уникалното на къщата. Нито пък всичките 2000 врати, през които може да се мине – една води до двуметрово спускане към кухненска м ивка, друга до 5 метрово падане в храстите в градината навън. Стълбища водят директно до тавана, скъпи прозорци от цветно стъкло „Тифани“ са поставени на места, където няма никаква светлина, а в къщата има повече тайни проходи от Нарния.

 

 

Особено странен и интригуващ е един шкаф, който, когато е отворен, минава през 30 стаи в къщата.

Никой не е напълно съгурен защо госпожа Уинчестър постоянно правела промени в голямата си къща. Разбира се, има няколко истории за това.

 

 

Най-често разказваната е, че госпожата била преследвана от духовете на хората, убити от пушки „Уинчестър (познати у нас като „Винчестер“), които били изобретени от компанията на съпруга ѝ. След като той починал, някаква врачка ѝ казала, че за да избяга от духовете, тя трябва да се премести на запад, да си купи къща и постоянно да строи, пише Atlas Obscura.

Според някои теории, тя вярвала, че в момента, в който строителството спре, тя ще умре, а според други – тя построила къщата като лабиринт, за да държи паранормалните си преследвачи настрана и изгубени в многобройните помещения на сградата. Както се твърди, за да ги избегне, тя спяла в различна спалня всяка нощ и избирала да минава по заплетени маршрути в собствената си къща.

 

 

Мощно земетресение ударило района около Залива Сан Франциско през 1906 година и разрушило последните три етажа на къщата. Повредени били и останалите четири етажа. Някои казват, че Сара Уинчестър приела това като знак от духовете, че е много близо до завършването на къщата и наредила незавършената предна половина на къщата да бъде закована с дъски. Въпреки че сега тя е отворена, могат да се видят следите от разрушителното земетресение.

 

 

След като слуховете за срещи с духове и паранормална активност в имота се засилили, в началото на 90-те години от управата на Уинчестър парапсихолога и разследващ Кристофър Чакон да направи пълна научно обоснована оценка на имота.

 

 

Цял месец се водело разследване, включващо разпити на над 300 души със странни преживявания в имота, и анализ на всеки детайл от обкръжаващата среда. През 2018 г. бил заснет филм на ужасите за прокълнатата къща и духовете, които живеят вътре.

 

 

В наши дни (до преди пандемията) в Мистериозната къща Уинчестър се провеждаха туристически обиколки на цена между 20 и 40 долара. Разглеждането на градината беше безплатно. Специални обиколки за любителите на ужасите се провеждат около всеки Хелоуин и Петък 13-и. На мястото се намира и музей на оръжията „Уинчестър“.

 

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа