Какво ни прави дебели

Учени от Националния център за изследване на рака в САЩ откриха, че почти всички клетки имат рецептор, който играе важна роля в метаболизма на организма. Това е AHR клетъчен рецептор, чиято основна функция е да открива токсични вещества. Но се оказа, че влияе и на метаболизма.

 

Лекарите търсят начини за борба със затлъстяването, тъй като сега в света около една трета от възрастните са с наднормено тегло и това представлява заплаха за здравето.

Доказана е връзката между наднорменото тегло и някои видове рак, по-специално на гърдата, панкреаса и дебелото черво.

 

По време на първата фаза на експеримента учените слагат половината от мишките, участващи в изследването, на диета с високо съдържание на мазнини. Останалите мишки ядат обичайната храна, с която обикновено се хранят гризачите.

 

https://zdrave.to/media//thumbs/202001/750/1579529307_zashcho_slabite_khora_ne_sa_debeli.png?_=1600345738

 

В същото време мазнините, които мишките ядат, бяха допълнени с лекарство, което блокира AHR рецепторите. Това помогна за спасяването на мишките от затлъстяване - при мастната им диета те наддадоха тегло с почти същата скорост като животните от другата група.

 

След това учените взеха мишките, които вече са с наднормено тегло и са на диета с високо съдържание на мазнини.

Започнаха да дават лекарствата за блокиране на рецепторите на половината от животните.

Резултатът беше невероятен - в продължение на няколко седмици мишките, които получиха "блокерите", отслабнаха до състоянието на животните, които през цялото това време се хранеха с обикновена храна.

 

Според учените блокирането на AHR рецептора в чернодробните клетки и мастните клетки води до факта, че ключовите гени, необходими за синтеза и натрупването на мастна тъкан, остават неактивни.

 

Изследванията ще продължат. Отбелязва се, че досега не са забелязани странични ефекти.

Станете почитател на Класа