"Оскърбителните ѝ цици"

Жена твърди, че ѝ е било отказано да се качи в самолета и е задържана на гейта, след като от персонала на летището ѝ казали, че гърдите ѝ са „неприлични, непристойни и оскърбителни“. Те настояли тя да се покрие.

 

Кайла Ойбанкс сама заснела как е задържана на гейта на самолета за 30 минути от член на екипажа, когато се опитала да се качи на полет на авиокомпанията Southwest Airline, съобщава „Дейли Стар“.

 

Пускайки серия от клипове в Туитър, Кайла заявява: „Здравейте всички, бях изхвърлена от полета си с Southwest Airline, защото циците ми са „неприлични, непристойни и оскърбителни“. Казаха ми, че пътниците може да погледнат облеклото ми и да се почувстват обидени“.

Кайла пусна и снимка на дрехите си – оскъдно черно бюстие и прилепнала червена пола. По думите ѝ, пилотът ѝ предложил тениска, за да може да се качи на борда.

 

 

 

В единия от клиповете иска от служителка на компанията да ѝ покаже правилата на авиокомпанията и заявява, че чака от 20 минути. Служителката отговаря: „Ще ви покажа правилата. Може да се наложи да ви кача на друг полет. Затваряме вратата след 3 минути, не искате ли да си облечете нещо отгоре?“.

 

 

 

В друго видео същата служителка вика капитана на полета да говори с Кайла. Той се опитва да разведри ситуацията: „Мразят те, защото изглеждаш добре, нали?“. Тя се съгласява да сложи тениска, но настоява да види правилата.

В крайна сметка Кайла пусна и снимка от самолета, на който вече носи синя тениска. Но признава, че по средата на полета я свалила и я върнала на капитана, когато кацнали. Тогава я посрещнали двама надзиратели, които се опитали да ѝ обяснят политиката на компанията.

 

 

 

„Всичко, което ми показваха, казваше: „неприлични, непристойни и оскърбителни“. Кое от трите е?“

Единият от надзирателите отговаря: „Може да е и трите“. Тогава Кайла посочва към гърдите си: „Вкъщи ли да ги оставя? Никой на самолета не каза нищо“.

Служителите ѝ отвърнали да се опита да се качи на друг полет на компанията, носейки същото бюстие.

От авиокомпанията коментират случката: „Нашите служители са отговорни за удобството и комфорта на всеки на борда.Стараем се да осигурим ориентирана към семейството среда и разчитаме на клиентите си да имат добра преценка и да са дискретни, когато пътуват.

 

 

 

 

 

По отношение на политиката ни, всяка ситуация е различна и служителите ни са отговорни за спазване на Договора за превоз, който е наличен на сайта ни. На пътничката ѝ е позволено да пътува според нейния график, а освен това се свързахме с нея директно, за да се извиним за преживяното и да я обезщетим в знак на добра воля“.

 

Станете почитател на Класа