Секс при климакс

Повечето жени с настъпването на климакса установяват, че половият им живот се променя. Но без да разбират същността на тези промени, те сами си поставят многобройни ограничения, в т.ч. и по отношение на секса. В тази статия ще научите как са взаимосвързани климаксът и сексът и ще намерите отговор на много въпроси, сведени до това: мога ли да правя секс през този период? 

Дамите знаят, че с приближаването на климакса се понижава нивото на половите хормони, а това е причина за намаляването на  сексуалното влечение. Но това съвсем не означава, че трябва да сложите кръст на сексуалния живот. Разбира се, силата на желанието у жените в периода на климакса и след него не е и няма да е същата като в младостта, но това не е драма. Гинеколозите заявяват, че през този период не само може, но е нужно да се занимавате със секс. Редовният полов живот по време на менопаузата, а и след нея е много важен за съхраняването на физическото и психическото здраве на жената. 

Няколко са основните проблеми, влошаващи сексуалния живот на жените в менопаузата:     

• Понижава се сексуалното влечение. Намаляването на естрогена може да предизвика сухота във влагалището и болки при полов контакт. В този случай ще ви помогне гел-лубрикант на водна основа. При възникване на всякакви проблеми не се притеснявайте да се обърнете към специалист. Проблемът с понижаването на сексуалното влечение е свързан с все по-малкото полови хормони. Репродуктивната функция на жените постепенно угасва, а с нея и биологичният смисъл на сексуалното влечение. Затова жените мислят по-рядко за секс, а след менопаузата детеродната функция изчезва напълно и жената може да не усеща потребност от интимни отношения.

 

Можете да се справите с този проблем чрез хормонозаместителна терапия, нехормонални средства, а също и специална диета. Думичката “диета” в този случай следва да се разглежда като балансирано нискокалорично хранене. Вашето меню задължително трябва да включва плодове, зеленчуци, булгур, немазно месо, риба, морски продукти. Ако желаете да възвърнете желанието си за интимност, включете в менюто си повече продукти, съдържащи фитоестрогени. Тези вещества по своя състав приличат на половите хормони, съдържат се най-вече в бобовите продукти: соя, фасул, грах. Важно е в организма ви да постъпва достатъчно количество от витамини Е, С, А. 

 • Дискомфорт по време на сексуалния контакт. При сексуална възбуда произтича приток на кръв към половите органи и отделяне на смазка от влагалището. Именно достатъчното количество смазка осигурява нормално “хлъзгане” по време на сексуални контакт. Когато смазката е малко, жената усеща сухота във влагалището, което води до дискомфорт по време на половия контакт, а понякога и до болки. По време на менопаузата е променена влагалищната лигавица заради различния хормонален фон, тя е по-тънка и не така еластична. Гинеколозите твърдят, че около 40% от жените след 40-годишна възраст изпитват дискомфорт по време на полов акт. Специалистите съветват да използвате лубрикант. При изразена сухота на влагалището гинеколозите могат да ви предпишат 

свещички с естроген или вагинален пръстен

Това ще нормализира работата на влагалищната лигавица, дори ще я направи по-дебела. Вагиналните пръстени отделят малко естроген и така осигуряват на влагалището нужното количество смазка. Свещичките са с по-малко естроген в състава си, но също действат ефективно. Естрогенът и в пръстените, и в свещичките практически не попада в кръвта и съответно не предизвиква някакви странични действия. Имайте предвид, че продължителната липса на сексуален контакт води дотам, че лигавицата става още по-тънка и по-суха. Затова гинеколозите съветват жените да водят редовен полов живот и по време на климакса, и след него. Важно е да се отнасяте предпазливо и към хигиенните процедури. Не е желателно да се подмивате със сапун, освен ако не е хипоалергичен или специален за интимна хигиена. 

• Липсата на оргазъм при менопауза. По време на климакса много жени се оплакват, че изключително трудно стигат до оргазъм, а често дори той липсва. За това си има обяснения: може да изчезне чувствителността на клитора, който е ключов център за полово удоволствие при жените; значителното понижаване на хормоните води до това, че оргазмът става невъзможен; нарушенията от вегетативен характер (топли вълни, повишено изпотяване) и стресът не позволяват на дамата да се отпусне. 

С всички тези проблеми може да се справи хормонозаметителната или нехормоналната терапия. Тях обаче може да назначи само лекуващият лекар. Не се занимавайте със самолечение, за да не се задълбочи проблемът. Много пациентки смятат, че нехормоналните препарати могат да се подбират самостоятелно. Това е грешно, тъй като всеки организъм е уникален. 

Заниманията със секс във всяка възраст имат и психологически аспект. Поначало женската привлекателност, сексуалност и увереност се зараждат в главата, след което тези характеристики се транслират във външната среда. Тя придобива някакъв магнетизъм, а околните я смятат за привлекателна и сексапилна. Липсата на полово влечение може да е свързано не само с климакса. След 40-годишна възраст тялото на жената променя формата и очертанията си. Кожата вече не е така еластична, гърдите губят предишната еластичнот, по талията и бедрата се появяват мастни гънки. И жената не се чувства така привлекателна, въпреки че околните може и да не ги забелязват тези промени. Такава настройка съществено понижава желанието на жената да прави секс. За повишаване на сексуалната активност на жени в менопауза психолозите дават един простичък съвет: не зачерквайте женското вътре в себе си. Необходимо е всячески да поддържате това усещане. Но как да го възвърнете, ако възникнат някои проблеми? 

 

Основният фактор е външният вид на дамата, затова е нужно да поддържате добра външност и фигура. Хормоналните промени през климакса често провокират натрупване на наднормени килограми. Балансирайте менюто си и се занимавайте със спорт. Така ще се справите с проблема външна привлекателност. 

Втората причина се изразява в следното. Много жени смятат, че менопаузата и сексът са несъвместими, тъй като те вече придобиват статуса на баби. А бабите не се занимават със секс според остарелите разбирания. Избягвайте такива мисли и се опитайте да възвърнете романтиката в живота си: свещи на вечеря, красиво бельо, нежна музика. Третата причина е страхът от нежелана бременност. Но не се страхувайте ако след последната менструация е минала година, след това вече няма риск от забременяване. Затова се пазете през тази първа година. 

Всяка жена сама на себе си трябва да отговори нужен ли й е секс по време на менопаузата. Но нека не забравя, че редовният полов живот не само ще й донесе удоволствие, а ще се превърне в ефективен лек против тези неприятни прояви, възникващи при менопаузата. Психологическите аспекти, касаещи менопаузата и секса, също се поддават на корекция. Добра мотивация например е да осъзнаете, че кулминацията при климакс е много по-силна, отколкото в младостта. Освен че не е необходимо да се притеснявате от забременяване, вие сте придобили и немалко опит през живота си. Не се съмнявайте, че сексът по време на климакса повишава вашето самочувствие, освен че подобрява състоянието ви като цяло. Това е така, защото в кръвна нараства нивото на ендорфините и серотонина, а хормоналният баланс се нормализира. Да, половите хормони няма да достигнат нивата от младите ви години, но така или иначе ще повишат жизнените ви сили.

Допълнителни ефекти от сексуалния живот:

 

• Осигурява психологическо равновесие, като по този начин ще се нормализира и сънят ви, а също ще предотвратите депресията.

• Възстановява се кръвообращението, в т.ч. и в интимните органи.

• Стягат се мускулите.

• Кожата става по-еластична. 

• Жените, занимаващи се редовно със секс по време на климакса, не изпитват типичните т.нар. блуждаещи болки в корема.

 

Яна БОЯДЖИЕВА

 

Станете почитател на Класа