Полицаи и мутри преследват 22-г. лесбийка

Полицаи и мутри преследват 22-г. лесбийка
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.06.2021
  • Share:

Тя е в положението на десетки други жертви на авторитарни режими - жертва е, но е представена като престъпник. Халимат Тарамова е на 22 години, живее в Чечня и е гей. Комбинацията може да е смъртоносна, защото хората ЛГБТ в този район са подлагани на физическо насилие и преследване, а някои са и убивани, пише "Свободна Европа".

 


В четвъртък стана ясно, че тя е все още жива след няколко дни на преследване, в което участват държавни власти, полицаи и обикновени мутри. На 4 юни Халимат решава да избяга от вкъщи, където я бият, наказват и заключват. Заедно с приятелката си тя успява да стигне до района на Дагестан, където има дом за жертви на домашно насилие.

"Дом" е силно казано, всъщност това е четиристаен панелен апартамент в Махачкала, в който се крият жени. Най-често това са жени с малки деца, които са били пребивани.

 

 



Няколко доброволки, които също са били преследвани от мъжете си навремето, се грижат за тях, докато някаква щастлива развръзка не им позволи да заминат за по-далечно и сигурно място. Два дни след като намира този временен подслон, Халимат записва видео обръщение към полицията на Руската федерация. Тя казва, че доброволно е напуснала дома си, защото животът ѝ е под заплаха. Моли ги да не издават местонахождението ѝ, ако случайно го установят.

Работата е там, че Халимат не е просто едно от хилядите чеченски момичета, а дъщеря на Аюб Тарамов - бивш началник на администрацията на Чеченската република, а после - първи заместник на министъра по жилищните въпроси. На 10 юни кварталният полицай, заедно с група униформени, група цивилни мъже и група мъже в маскировъчни дрехи нахълтва в апартамента, който служи за подслон, извежда оттам всичките 6 жени и ги откарва в участъка.

Халимат и приятелката ѝ изчезват. Случаят предизвика паника сред правозащитните организации, защото разкри мястото за закрила, изложи всичките жени на риск да се върнат при насилниците, но също и заради Халимат.

Женската организация, която поддържа апартамента, публикува видео от нахлуването на мъжете, на което се вижда, че сред тях е и лично бащата на Халимат. Самата 22-годишна жена се появи в друг видеозапис в четвъртък. В него тя каза, че е у дома, че се чувства добре и че никой не нарушава правата ѝ.

През това време приятелката ѝ е била качена на самолета за Санкт-Петербург. По думите ѝ Халимат през цялото време е повтаряла, че всеки момент властите на Чечня могат да я открият и че това означава тежки изтезания или смърт.

В последните четири години Чечня е синоним на разправата с общността ЛГБТ, организирана на държавно равнище. На изтезания са подложени стотици, ако не и хиляди хора с различна сексуална ориентация. През 2017 се съобщава за трима убити, точният им брой към днешна дата не е известен. Има хора в неизвестност.
 

Станете почитател на Класа