Швейцария не е толкова перфектна

Швейцария не е толкова перфектна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.12.2021
  • Share:

Перфектна екология, уникална природа, процъфтяваща икономика, отлично географско местоположение и високо качество във всичко - Швейцария наистина има много предимства. И ако си спомните за божественото местно сирене и шоколад, тази страна може да изглежда като истински рай на земята.

 

Чудно ли е, че винаги е имало много желаещи да живеят в Швейцария поне за кратко. Въпреки това, тези, които решат да се преместят там, често са бързо разочаровани. И ето защо.

 

1. Цени

Швейцария редовно оглавява рейтингите на най-скъпите и недостъпни страни в света. Освен това думата "скъпо" се отнася тук за абсолютно всичко. Пилето и говеждото месо могат лесно да струват 30-40 CHF за кг, наем на малък "едностаен" апартамент в жилищен район - 1300-1500 CHF на месец, пътуване с транспорт - от 4 CHF.

Въпреки че заплатите в Швейцария, честно казано, са сред най-високите в Европа. Но намирането на работа тук е изключително трудно: конкуренцията е висока.

Швейцария редовно оглавява рейтингите на най-скъпите и недостъпни страни в света.

 

2. Домакински неудобства

Искате ли да наемете апартамент с мебели? Няма да стане и такива са правилата.

Не обичате да перете неща в пералнята в мазето или на тавана и да ги сушите там на линията? Но трябва.

Омръзнало ви е да замръзвате в апартамента и да чакате нормална топла вода да потече от крана? Това е Швейцария, скъпа!

Тези, които са се преместили в тази страна, се оплакват, че тук нищо не се случва сега и веднага. Доставката на мебели може да отнеме шест месеца, следващата среща с лекар от необходимата специалност ще бъде на разположение само след няколко месеца. Накратко, трябва да сте търпеливи.

Тук се включват и фанатичното сортиране на боклука (посетителите отбелязват, че дори костите от риба и месо се отделят от някои хора) и работното време на местните заведения. Не само за банки - за магазини, ресторанти, кафенета, салони и ателиета е в реда на нещата да не работят събота и неделя.

 

3. Езикови бариери

В Швейцария има 4 официални езика "и, за късмет, нито един не е английски",  мрачно се шегуват онези, които преди преместването имаха глупостта да го смятат за универсален език за комуникация в Европа. Тук говорят френски, италиански, реторомански и немски, но има нюанси: местен немски и френски - в един вид "швейцарски вариант", италиански се говори от по-малко от 10% от населението. Някой дори чувал ли е за реторомански език преди?

За да довършат напълно чужденците, швейцарците обичат да казват, че имат собствени думи не само във всеки кантон от 26, но и във всяко село. Така че в Швейцария, за да разбереш ясно всичко при общуване, е по-лесно да се родиш, отколкото да се преместиш там.

 

4. Явна бдителност

Швейцарците не крият, че не са много доволни от имигрантите и изпитват предпазливост: съседите не се уморяват да им напомнят, че не спазват определени правила или нарушават обществения ред. Като цяло местните сякаш постоянно наблюдават посетителите.

Редица социологически проучвания сред емигранти дори показаха, че най-трудно им е да установят отношения с швейцарците. Освен това страната редовно се опитва да приема по-строги закони за трудовата миграция, за условията за правене на бизнес за чужденци, което не добавя очарованието на имиграцията в Швейцария.

 

Държавата не е готова незабавно да приеме новодошлите: за да получите швейцарско гражданство, трябва да живеете в страната от 8 до 12 години с разрешение за временно или постоянно пребиваване. В същото време е трудно да се получи, всеки кандидат се разглежда почти под лупа.

Простото „купуване на гражданство“ чрез инвестиране в местната икономика няма да работи. Но дори и да получите швейцарски паспорт, вие пак няма да станете „свои“ за местните жители.

 

5. Скука

Швейцария е земя за любителите на природата и ски. На тези, които не умеят да карат ски се гледа като на руснаците, които не обичат да четат руска литература.

Културният живот в страната обаче е в най-добрия си вид: има много музикални, танцови, театрални фестивали. Но купонджиите въздишат, че дори в големите градове има малко барове и навсякъде едни и същи лица.

Младите майки пък отбелязват липсата на детски площадки.

 

Станете почитател на Класа