5 любопитни факта за Нидерландия, които едва ли знаете

5 любопитни факта за Нидерландия, които едва ли знаете
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.11.2022
  • Share:

Нидерландия е държавата на лалетата, каналите и вятърните мелници, но всъщност е много повече от това и определено е място, което си заслужава да посетите, пише "Труд".

 

Днес ще ви разкажем няколко любопитни факта за Нидерландия.

Мъжете в Нидерландия са най-високите в целия свят

Най-високите хора в света живеят в Холандия. Средният ръст на холандските мъже е 183 см, а на жените - 171 см. Според военните архиви средният ръст на мъжете в Нидерландия се е увеличил с 20 см през последните 200 години.

 

Гей бракове и високи мъже: 5 любопитни факта за Нидерландия, които едва ли знаете СНИМКИ

 

Този забавен факт за Нидерландия остава загадка, тъй като причината за височината им все още не е изяснена. Някои теории приписват това на холандската генетика, универсалното здравеопазване, ниското социално неравенство и диетата, богата на сирене и млечни продукти.

Нидерландия е една от най-гъсто населените страни в Европа

Малкият размер на Нидерландия всъщност я прави най-гъсто населената страна в Европа, тъй като понастоящем населението ѝ е над 17 милиона души (към юли 2019 г.). Гъстотата е 508 души на квадратен километър. За сравнение, в Обединеното кралство гъстотата на населението е само 277 души на квадратен километър. Над 45% от общото население на Нидерландия живее в Рандстад, който се състои от градовете Амстердам, Хага, Ротердам и Утрехт.

 

 

 

Тя е най-ниско разположената страна в Европа

Холандия може да се преведе като "ниските земи", така че спокойно може да се каже, че страната е една от най-ниските в света. Почти една трета от територията на страната е под морското равнище, а дори 60 % от населението живее на 5 метра под морското равнище. Най-високата точка в Нидерландия е Ваалзерберг, хълм с височина 322 метра над морското равнище, а най-ниската е Зуидпласполдер, която е на 7 метра под морското равнище. (Бонус факт: Ваалзерберг всъщност е и точното място, където се срещат Германия, Белгия и Нидерландия!)

Нидерландия е първата държава, която узаконява еднополовите бракове

Нидерландия е първата държава в целия свят, която узаконява еднополовите бракове. Това се случва на 1-ви април 2001-ва година, когато четири двойки сключват брак с помощта на Йов Коен точно в полунощ, за да отпразнуват събитието. Амстердам е известен с това, че е изключително добре настроен към ЛГБТ общността с многобройните гей барове и паметника на хомосексуалистите в центъра на града.

 

 

Морковите са оранжеви заради Нидерландия

През 10 век морковите първоначално са били бели, лилави или бледожълти. И така, как са придобили отличителния си оранжев цвят? Историята разказва, че когато Уилям Орански (крал Уилям III) помогнал на холандците да извоюват независимост от Испания през XVII в., холандските фермери почели краля, като превърнали морковите си в оранжеви чрез умело отглеждане.

Новият цвят става изключително популярен и все още е официалният цвят на Нидерландия и на холандското кралско семейство. Холандците празнуват Деня на краля, като се обличат в оранжево, и дори националните спортни отбори носят оранжево.

 

Станете почитател на Класа