Краля на НБА

Краля на НБА
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.02.2023
  • Share:

 

Бяха нужни почти четири десетилетия, но НБА най-накрая има нов шампион по отбелязани точки за всички времена. Големият въпрос, който се задаваше във вторник по време на срещата между Лейкърс и Оклахома Сити Тъндър, беше дали Леброн Джеймс ще успее да отбележи необходимите 36 точки, за да подобри рекорда на Карийм Абдул-Джабар.

 

 

Истинският Леброн не се нуждаеше дори от цял мач.

Джеймс вкара кош с обръщане 10,9 секунди преди края на третата четвърт в "Crypto.com Arena", с което постигна 16 точки в периода, необходимите 36 за мача и 38 388 за знаменитата си кариера - вече повече от всеки друг играч в историята на НБА.

"Никога не съм мислил, че някой може да подобри рекорда на Карийм", каза Меджик Джонсън по време на поздравителния клип, говорейки от името на повечето фенове на НБА.

В това число и Джеймс, който в навечерието на мача във вторник заяви, че доскоро не е обмислял сериозно подобряването на рекорда на Абдул-Джабар, като се има предвид колко недостижим се е струвал той.

Но Джеймс, който също така е играл в два периода в Кливланд Кавалиърс, а след това и в Маями Хийт, е извървял същия път като звездата на Лос Анджелис Лейкърс - постоянни постижения на високо ниво и историческо дълголетие. С двуцифрен брой точки във всички мачове в кариерата си, с изключение на осем, и със средни показатели от поне 25 точки на мач във всичките 19 сезона след кампанията си на новобранец през 2003-2004 г., Джеймс постоянно се приближаваше до стандарта, който Абдул-Джабар първоначално постави през 1984 г. и продължи да надгражда до оттеглянето си през 1989 година.

"Поздравления за Леброн за това, че счупи един от най-свещените рекорди в целия спорт, като стана лидер по отбелязани точки в НБА за всички времена, заяви комисарят на НБА Адам Силвър чрез изявление. - Това е изключително постижение, което говори за неговите устойчиви постижения в продължение на 20 сезона в лигата. И съвсем удивително, Леброн продължава да играе на високо ниво, а неговата баскетболна история все още се пише."

Сега Джеймс се присъединява към редицата рекордьори, започната от Джо Фулкс и Джордж Микан, продължена от Долф Шейс, Боб Петит и Уилт Чембърлейн, и сякаш напълно изключена от Абдул-Джабар.

Или поне така си мислехме.

 

 

"Да бъда в присъствието на такава легенда и велик човек като Карийм, това означава толкова много за мен. Много е смирено, каза Джеймс, когато играта беше спряна за кратка церемония в залата. - На всички, които някога са били част от този поход с мен през последните 20 години, просто искам да кажа, че много ви благодаря.

На НБА... много ви благодаря, че ми позволихте да бъда част от нещо, за което винаги съм мечтал. Никога, никога и през милион години не бих си помислил, че то е по-добро от това, което е тази вечер".

Абдул-Джабар каза: "Кариерата на Леброн е на човек, който е планирал да доминира в тази игра. Той имаше размерите и таланта да стъпи направо в НБА и веднага оказа своето влияние. Това продължава вече 20 години. Той притежава тази неопределима същност, която се нарича лидерство, заради която хората искат да застанат зад него".

Челната тройка в класацията по отбелязани точки вече изглежда така: Леброн Джеймс с 38 390 точки за 1 410 мача и 53 741 минути на паркета, Карийм Абдул-Джабар - 38 387 точки (1 560 срещи и 57 446 минути игра) и Карл Малоун - 36 928 точки (1 476 мача и 54 852 точки).

 

 

Последните пет срещи на Леброн изглеждаха така:

срещу Оклахома Сити Тъндър (130:133) - 38 точки

срещу Ню Орлиънс Пеликанс (126:131) - 27 точки

срещу Индиана Пейсърс (112:111) - 26 точки

срещу Ню Йорк Никс (129:123 след продължение) - 28 точки

срещу Бостън Селтикс (121:125 след продължение) - 41 точки.

Историята

Леброн Джеймс изигра първия си плейоф през 2006 г. и оттогава насам неговите отбори (или противниковите) сключват сделки, за да останат в надпреварата.

Още през 2017 г. той стана водещ реализатор на плейофите за всички времена (изпреварвайки Майкъл Джордан) и от 2006 г. насам е участвал в плейофите всеки сезон, освен веднъж.

През годините, откакто Джеймс се класира за първи път в плейофите след редовния сезон 2005-2006 г., неговите отбори (или други, които не са на Леброн) са направили някои забележителни ходове в деня на крайния срок на сделките, за да останат в преследването на шампионската титла.

Ето един поглед назад към някои забележителни сделки в деня на крайния срок, извършени от отбори на Джеймс - или тимове, участващи в борбата за титлата през този сезон с Джеймс - в историята на НБА.

Сезон 2005-2006

Кавс продават Роналд "Флип" Мъри по време на крайния срок за търговия в НБА през 2006 г.

Отборът на Леброн: Кливланд Кавалиърс

Сделката в деня на крайния срок: Сиатъл Суперсоникс разменят Роналд "Флип" Мъри на Кавс за Майк Уилкс.

Сделката: Джеймс беше доминираща сила през този сезон (31,4 точки на мач), но се нуждаеше от допълнителна помощ, за да намали тежестта си върху плещите си. Освен Лари Хюз (15,5 точки на сезон), на Кавс липсваше играещ гард - роля, която Мъри лесно можеше да изпълни.

Въздействието в плейофите: Мъри започна в 25 от 28-те мача на Кавс, които след края на срока за размяна спечелиха 18-10. Мъри вкарва 13,5 точки на мач, макар че в плейофите броят му малко спада (8,1 точки на мач, неговата точкова мощ е добре дошла за Кавс.

Резултати на Леброн в плейофите през 2006 г: Кливланд победи Вашингтон Уизардс с 4:2 в първия кръг, след което загуби от Детройт Пистънс с 3:4 на полуфинала в Източната конференция. Побеждавайки Вълшебниците, Кавс постигнаха първата си победа в плейофна серия от 1993 г. насам.

 

Сезон 2007-2008

 

Центърът ветеран Бен Уолъс е прехвърлен в Кавс, за да играе заедно с Леброн Джеймс през 2008 г.

Отборът на Леброн: Кливланд Кавалиърс

Сделка в деня на крайния срок: Чикаго Булс разменят Бен Уолъс, Джо Смит и избор във втория кръг на драфта за 2009 г. на Кавалиърс; Кавс разменят Дрю Гудън, Лари Хюз, Шанън Браун и Седрик Симънс на Булс, както и Дониъл Маршал и Айра Нюбъл на Сиатъл; Суперсоникс разменят Уоли Шчербиак и Делонте Уест на Кавалиърс.

Сделката: В плейофите през 2007 г. Кавс записаха историческо класиране, като достигнаха първия си финал в НБА (който загубиха с 0:4 от водения от Тим Дънкан Сан Антонио Спърс). През следващия сезон Кливланд започна с 30-24 и на 21 февруари, когато изтичаше крайният срок за размяна, заемаше пето място на Изток. Уолъс - бивша звезда и играч на годината в защита, разочарова в Чикаго, но все още е способен защитник и блокировач (5,1 точки на сезон, 8,8 точки на година преди размяната). Шчербиак беше един от по-добрите стрелци за три точки през този сезон (41,3%), докато Уест беше със спад в статистиката, но намери нов живот в Кавс.

Влияние в плейофите: Тази грандиозна сделка промени драстично отбора от финалите през 2007 г., но даде на Кливланд повече опции в предни позиции, за да може теоретично да се противопостави на водещите на Изток Бостън Селтикс и Детройт Пистънс (по ирония на съдбата чрез привличането на бивша звезда на Буталата в лицето на Уолъс) по време на плейофите. Уест и Шчербиак бяха полезни в плейофите, като Шчербиак оглави Кавс по реализирани тройки (20), а Уест отбеляза 21 точки в мач №3 срещу Бостън в полуфинала на Изток. Смит и Уолъс бяха предимно "ролеви" играчи в плейофите, въпреки че Смит също беше голям в Мач №3 (17 точки) срещу Бостън.

Резултати на Леброн в плейофите през 2008 г: Кливланд победи Вашингтон с 4:2 в първия кръг, след което падна с 3:4 от Бостън в полуфинала на Изток.

 

Сезон 2008-09

 

Рафър Алстън е ключова част от отбора на Орландо Меджик, който надви Кавс на Леброн Джеймс във финала на Изтока през 2009 г.

Отборът на Леброн: Кливланд Кавалиърс

Сделка в деня на крайния срок: Меджик разменя Адонал Фойл, Майк Уилкс и избор в първия кръг на драфта за 2009 г. на Гризлис; Орландо разменя Брайън Кук на Рокетс; Гризлис разменя Кайл Лоури на Рокетс; Ракетите разменят Рафър Алстън на Орландо.

РСделката: Кавс бяха в разгара на най-добрия си сезон с 66 победи и бяха с баланс 41-10 към крайния срок за сделките. Меджик не бяха далеч зад тях (39-14) и имаха обещаващо ядро от звезди - центърът Дуайт Хауърд, нападателят Рашар Люис и пойнт гардът Джамир Нелсън. В началото на февруари Нелсън получи травма на рамото и Орландо искаше да подсили гардовата си линия за плейофите. Алстън, стабилен (и понякога блестящ) пойнт гард, даде на Меджик изпитан гард за плейофите.

Влияние в плейофите: Алстън беше стабилен през редовния сезон (12 точки на мач), в плейофите като цяло (12,2 точки на среща) и по-специално във финала на Изток срещу Джеймс и Кавс. Той вкара 18 точки за победата в мач №2, която изравни серията, 26 точки в мач №3 и 13 точки в решаващия шести сблъсък. Макар да не беше звезда в тази серия, Алстън беше заплаха и държеше в напрежение пойнт гарда на Кавс Мо Уилямс през цялата серия.

Резултати на Леброн в плейофите през 2009 г: Кливланд отстрани Детройт в първия кръг и Атланта в полуфинала на Изток, преди да падне с 2:4 от Орландо във финала на Изток.

Сезон 2010-11

Отбор на Леброн: Маями Хийт

Сделка в деня на крайния срок: Оклахома Сити Тъндър разменят Джеф Грийн, Ненад Кръстич, бъдещ избор в първи кръг и пари в брой на Бостън Селтикс за Кендрик Пъркинс и Нейт Робинсън.

Сделката: За първи път в кариерата си Джеймс се подготвя за участие в плейофи в нов отбор. С 42-15 Маями изоставаше от Бостън (41-14) в класирането, но също така имаше и 0-2 срещу Селтикс до този момент. В опит да се сдобият с крило и защитник, които да се справят с Джеймс, Селтикс се разделиха с любимите на феновете Пъркинс и Робинсън, за да привлекат пъргавия Грийн (който беше ключов играч и стрелец в първия печеливш отбор на Оклахома Сити). Преди сделката Грийн постигаше средно 15,2 точки на мач, но след като стана основен заместник на Пиърс, статистиката му (разбираемо) се сви до 9,8 точки на мач.

Влияние в плейофите: Грийн изпитваше големи трудности в нападение в плейофите през 2011 г., включително в полуфиналите на Изток срещу Джеймс и Хийт. След като в серията от първия кръг срещу Ню Йорк имаше незадоволително представяне, Грийн не беше много по-добър срещу Маями, тъй като тогавашният треньор на "келтите" Док Ривърс реши да играе с Пиърс, Гарнет, Алън и Рондо поне по 35,6 точки на мач в тази серия.

Резултати на Леброн в плейофите през 2011 г: Маями побеждава Филаделфия с 4:1 в първия кръг, Бостън с 4:1 на полуфинала на Изток и Чикаго с 4:1 на финала на Изток, след което губи от Далас с 2:4 във финала на НБА. Това е първият от четирите поредни финала за Хийт.

Сезон 2013-14

Погледнете назад към финала на Изток през 2014 г. между Пейсърс и Хийт.

Отборът на Леброн: Маями Хийт

Сделка в деня на крайния срок: Филаделфия Севънтисиксърс разменят Еван Търнър и Лавой Алън на Пейсърс за Дани Грейнджър и избор във втория кръг на драфта през 2015 г. Шест дни след тази сделка Сиксърс се отказват от Грейнджър.

Сделката: Съперник №1 за Хийт от ерата на Джеймс на Изток несъмнено беше ядрото на Индиана Пейсърс, съставено от Пол Джордж, Рой Хибърт и Дейвид Уест. Грейнджър изигра важна роля в началото на това съперничество, но в този момент беше играч с роля, след като в продължение на много сезони беше човекът на Пейсърс. След като едва загуби от Маями на финала на Изток през 2013 г., Индиана беше отбор №1 на Изток в крайния срок за размяна (41-13) и търсеше да добави част към ядрото си за плейофите. Търнър, бивш избор №2 през 2010 г., имаше най-добър сезон в кариерата си (17,4 точки) и - само на базата на статистиката - беше смятан за сериозен напредък спрямо Грейнджър (8,3 точки на сезон).

Влияние в плейофите: След тази сделка в Пейсърс не всички бяха щастливи, въпреки че малко от това беше свързано с Търнър. С наближаването на плейофите Уест нарече Индиана "най-потиснатият отбор с над 50 победи" в историята на НБА, а Хибърт заговори, че в състава на Индиана има "егоистични пичове". Пейсърс завършиха като номер 1 и домакинско предимство през плейофите, но нито Търнър, нито някой друг можеше да спре Джеймс в плейофите. Търнър последва редовния си сезон в Индиана като резерва и с ужасни плейофи и беше извън ротацията до серията с Хийт.

Резултати на Леброн в плейофите през 2014 г: Маями победи Шарлът с 4:0 в първия кръг, Бруклин с 4:1 на полуфинала на Изток и Индиана с 4:2 на финала на Изток, след което загуби с 1:4 от Сан Антонио на финала на НБА.

Сезон 2015-16

Съпреживейте вълнуващата победа на Кавс срещу "Уориърс" в шампионата през 2016 г.

Отборът на Леброн: Кливланд Кавалиърс

Сделка в деня на крайния срок: Орландо Меджик разменят Чанинг Фрай на Кавс за Джаред Кънингам и избор във втория кръг на драфта през 2020 г.

Сделката: Кливланд, който е в средата на второто си участие с Джеймс, беше с баланс 38-14 към крайния срок на сделката и се надяваше на втори пореден финал. Съперникът, който ги победи - Голдън Стейт Уориърс, го направи с множество тройки на Стивън Къри, Клей Томпсън и останалите. Придобивайки Фрай, Кливланд добави голям играч с прилични статистики в Орландо, който осигури заплаха от зоната за три точки, за да даде на Джеймс повече пространство около коша.

Въздействието на плейофите: Като цяло статистиката му в Кливланд се понижи малко от редовния сезон до плейофите, а Фрай не игра в последните четири мача от финалите през 2016 г. Не позволявайте това да ви заблуди относно стойността му за Кавс в шампионската им надпревара. Той помогна за ключовата победа в мач №3 срещу Атланта (27 точки, 7 борби) в полуфинала на Изток и даде солиден принос в мачове 1 и 2 на финала на Изток срещу Раптърс.

Резултати на Леброн в плейофите през 2016 г: Кливланд победи Детройт с 4:0 в първия кръг, Атланта с 4:0 в полуфинала на Изток, Торонто с 4:2 във финала на Изток и победи Голдън Стейт с 4:3 в големия финал на НБА.

 

Сезон 2016-17

 

Обърнете внимание на серията Кавс - Раптърс от плейофите през 2017 г.

Отборът на Леброн: Кливланд Кавалиърс

Сделка в деня на крайния срок: Финикс Сънс разменят Пи Джей Тъкър на Раптърс за Джаред Селинджър, избори във втори кръг за 2017 и 2018 г. и пари в брой.

Сделката: Първият финал на Изток на Раптърс завърши през 2016 г. със загуба от водените от Джеймс Кавс с 2:4 в серията. През 2016-17 Торонто върна по-голямата част от състава си, но изпитваше известни затруднения и към крайния срок на сделките беше едва 33-24. Селинджър беше малко използван играч (3,4 точки на мач в 11 срещи), докато Тъкър беше това, което по същество е днес - дефанзивно ориентиран играч на периметъра, който може да отскача, да стреля за 3 точки. Преди да премине в Торонто, Тъкър записваше средно по 7 точки и трябваше да стане свободен агент през сезона.

Влияние в плейофите: Тъкър не беше привлечен основно, за да спре Джеймс, а за да допълни дълбочината на Торонто и да му помогне да се подготви за плейофите през 2017 г. След крайния срок на сделките Раптърс постигнаха най-доброто постижение в НБА - 18-7, и завършиха на трето място на Изток. След като Торонто отстрани Милуоки Бъкс с 4:2 в първия кръг, добрите настроения за Раптърс приключиха бързо. Никой не успя да забави Джеймс в тази серия (36 точки, 8,3 борби, 5,3 асистенции), като Кливланд помете Торонто и спечели всеки мач в серията с не по-малко от седем точки. Тъкър щеше да премине през сезона в Хюстън Рокетс, а Кливланд отново помете Торонто през 2018 г., пораждайки добре познатите мемета на Леброн.

Резултатите на Леброн в плейофите през 2017 г: Кливланд помете Индиана в първия кръг и Торонто в източния полуфинал, победи Бостън с 4:1 във финала на Изток и загуби от Голдън Стейт с 1:4 на финала на НБА.

Сезон 2017-18

Леброн Джеймс се класира за осмия си пореден финал, след като ипонесе Кавалиърс на гърба си в Мач №7.

Отборът на Леброн: Кливланд Кавалиърс

Сделка в деня на крайния срок: Лейкърс разменят Джордан Кларксън и Лари Нанс-младши на Кавс за Чанинг Фрай, Айзея Томас и условен бъдещ избор в първия кръг на драфта. Хийт разменят условен избор във втория кръг на драфта с Кавс за Дуейн Уейд. Кралете от Сакраменто разменят Джордж Хил и права върху Артурас Гудайтис на Кавс за Иман Шъмпърт, права върху Димитриос Аграванис, избор във втори кръг на драфта през 2020 г. и пари в брой. Юта Джаз разменят Родни Худ на Кавс за Джей Краудър, Дерик Роуз и правото на размяна на избор във втория кръг на драфта през 2024 г.

Това е безспорно най-голямата сделка в ерата на Джеймс, която очевидно е насочена към това да подготви отбора му за дълъг плейоф. Сделката се считаше за почти неизбежна, като се има предвид, че Джеймс можеше да се откаже от договора си и да стане свободен агент през лятото. В навечерието на крайния срок за сделките през 2018 г. Кавс бяха затънали в няколко неща: стартът им с 31-22 беше под стандартите, размяната на Томас за Кайри Ървинг през сезона не се беше изплатила. Роуз (9,8 точки) и Уейд (11,2 точки, 3,9 борби, 3,5 асистенции) в много отношения бяха колебливи, а Шъмпърт, Фрай и Краудър или бяха изпаднали от ротацията, или също бяха разочаровани от ролята си.

С покупката на Кларксън (14,5 точки на мач, 32,4% от тройката с Лейкърс) и Нанс-младши (8,6 точки на мач, 6,8 борби, 1,4 блока), Кавс получиха незабавен прилив на точки и атлетизъм в средата на терена. Хил беше изпитан ветеран от плейофите в разгара на солиден сезон с Кралете (10,3 точки), докато Худ беше една от наградите на сделката като млад играч (тогава на 25 години), който беше в разгара на най-добрия сезон в кариерата си (16,8 точки средно) за приятната изненада Юта Джаз.

Влияние в плейофите: Кларксън (12,6 точки на мач с Кавс) и Худ (10,8 точки на мач) се утвърдиха в йерархията на греализаторите, а Нанс (7 точки на среща) се изяви на паркета. По време на плейофите Джеймс отново бе в основата на тежката задача (34 точки средно за сезона), но имаше много моменти, в които новият му помощен състав се активизира, за да допринесе за четвърти пореден финал за Кавс. В мач №7 от първия кръг срещу Индиана Хил измъчи бившия си отбор с 11 точки и няколко ключови коша. В задължителния за спечелване мач №6 срещу Бостън във финалите на Изток Хил завърши с 20 точки при стрелба 7 от 12, а Нанс се включи с 10 точки, 7 борби и 2 откраднати топки от пейката. Худ трудно намери своята роля в плейофите, но се представи добре в мач №3 от финалите (15 точки и 6 борби).

Резултатите на Леброн в плейофите през 2018 г: Кливланд победи Индиана с 4:3 в първия кръг и помете Торонто на полуфинала на Изток, победи Бостън с 4:3 на финала на Изток, но загуби от Голдън Стейт Уориърс на финала на НБА.

Станете почитател на Класа