Страхът от хора се облекчава от... телесната миризма

Страхът от хора се облекчава от... телесната миризма
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.03.2023
  • Share:

Телесната миризма влияе позитивно на социалната фобия, съобщава БТА, позовавайки се на шведско изследване, обхващащо 48 жени.

 

 

Всички те са страдали от т.нар. социално тревожно разстройство - страх от погледите и преценката на други хора в социални ситуации.

Стандартното лечение се концентрира терапията с разговори с пациентите и медитативни практики. Според авторите на цитираното изследване обаче този тип терапия може да се комбинира с вдишване на човешки миризми. Резултатите от това показали по-ниски нива на тревожност.

Социалната фобия е разстройство, отличаващо се с интензивен и постоянен страх от попадане в социални ситуации, обяснява авторът на изследването Елиза Виня, асистент към шведския национален център за изучаване и превенцията на самоубийствата към Каролинския университет. "Социалната фобия включва страх от говорене пред други хора, срещи с нови хора, дори разговор с касиера в магазина. Това разстройство засяга ежедневието."

Това е първото изследване, което се фокусира върху човешката миризма. Според получените от него данни стандартната терапия намалява тревожността със 17%, докато терапията, комбинирана с използването на човешка пот, намалява тревожността с 39%.

Медитативната терапия помага на пациента да се фокусира върху настоящия момент, върху своите мисли и чувства, освобождавайки се от мисълта за преценка.

Екипът на Виня е изследвал 48 жени на възраст между 15 и 35 години. В продължение на два дни те са подложени на терапия. В същото време учените са взимали проби от потта на доброволци, никой от които не е страдал от социална фобия. Пробите са взети след гледане на хорър филм и след гледане на комедия.

Пациентките са били разделени на три групи - първата е изложена на миризма, отделена при гледане на хорър филм, а втората - при гледане на комедия. Третата група не е излагана на миризми. Според резултатите първите две групи показват снижаване на нивата на тревожност до 39 процента, а третата група - снижаване със 17 процента.

Няма значение какъв е емоционалният контекст при отделянето на човешката миризма. Резултатите са представени на европейския конгрес по психиатрия в Париж.

Станете почитател на Класа