Женските жаби използват намигването като тактика за флирт

Женските жаби използват намигването като тактика за флирт
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.03.2024
  • Share:

Китайски учени установиха, че намигането при женски жаби се използва при общуване с мъжки с цел чифтосване, предаде Синхуа.

 

 

Преди се смяташе, че този социален сигнал е наблюдаван главно при някои примати, особено при хората и техните домашни животни.

Изследването е на учени от университета в Анхуей и е публикувано в списание „Кърънт байолъджи“ (Current Biology).

Eкспертите използват за проучването вида Odorrana tormota, който е от семейство водни жаби. Женските обитават шумни потоци и е известно, че употребяват ултразвукова комуникация. Изследователите доказват, че женските екземпляри намигат, за да общуват с мъжките и да ги подтикнат към чифтосване.

Откритието показва, че движението на клепачите изпълнява сигнални функции при някои видове, които не са примати и има повече от традиционните физиологични функции, отбелязват учените.

Чрез експериментални методи, полеви наблюдения и др. специалистите наблюдават как женските жаби излъчват сигнали с намигане към предпочитаните от тях мъжки, пише още БТА. Само при получаване на този сигнал мъжкият може успешно да се включи в чифтосването с женската, в противен случай рискува да бъде отхвърлен, твърдят учените на базата на получените данни.

Според Чжан Фан, ръководител на изследователския екип, направените констатации са значителен напредък в областта на комуникационното поведение на жабите, като предлага ценна информация за произхода и еволюцията на визуалната комуникация сред животните.

 

Станете почитател на Класа