Коя е единствената държава, разположена и в четирите полукълба на света

Коя е единствената държава, разположена и в четирите полукълба на света
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.05.2024
  • Share:

Терминът "полукълбо" идва от Древна Гърция и се използва за означаване на половината от сферичен обект. Земята е сферична и следователно може да бъде разделена на половини. Светът традиционно е разделен на четири полукълба, а именно източното полукълбо, южното полукълбо, западното полукълбо и северното полукълбо.

Северно и Южно полукълбо
Северното полукълбо и южното полукълбо са разделени по хоризонталния екватор, въображаема линия, която също е известна като нулева ширина. Северното полукълбо съдържа приблизително 68% от земната маса, която се състои от континентите Азия, Северна Америка и Европа в тяхната цялост и значителни части от Южна Америка и Африка, съобщава World Atlas. 

Южното полукълбо се състои от Антарктика, Австралия, както и южните части на Южна Америка и Африка, което го прави дом на само 38% от земната суша.

Площта на южното полукълбо се състои от 80% водни тела като океаните, докато останалата част е заета от суша. Южното полукълбо е дом на около 10% от световното население поради относително по-малката земна маса и обитаемата природа на един от континентите, а именно Антарктида.

 

 

 

Източното и Западното полукълбо
Западното полукълбо и Източното полукълбо на света са разделени от въображаема линия на дължина, която минава вертикално през земното кълбо, известна като начален меридиан. Западното полукълбо и източното полукълбо също понякога погрешно се свързват с различни политически, културни и исторически понятия.

 

 

 

Когато Европа започна да колонизира Северна и Южна Америка, Източното полукълбо понякога беше наричано „Стария свят“, докато новите западни колонии бяха наричани „Новия свят“. Терминът „Западен свят“ също понякога се използва за означаване на части от Европа и Северна Америка поради споделените им икономически и културни ценности, докато „Изток“ се използва за обозначаване на нации с азиатски култури.

Кирибати
Държавата Кирибати (името ѝ се произнася като Кирибаас) е единствената на Земята, която е разположена на четирите основни полукълба. Страната се състои от 32 атола, 21 от които са населени. Островите се намират в южната част на Тихия океан на Полинезия и Микронезия.

 

 

 

Страната се състои от четири островни групи, а именно острови Лайн, острови Гилбърт, остров Банаба и острови Финикс. Островите Финикс, които се състоят от 8 атола, както и Банаба, се намират на юг от Екватора, което означава, че са в южното полукълбо. Островите Гилбърт, които се състоят от 16 атола, се намират както в южното, така и в северното полукълбо. През 1995 г. международната линия за дата беше пренастроена така, че да не разделя страната, за да побере всички острови в един и същи работен ден.

Интересни факти за Кирибати
Република Кирибати се намира на GMT +14, което я прави най-отдалечената страна от Гринуич. Обикновено нацията първа посреща Новата година в света. През 1999 г. 2 от нейните необитаеми островчета изчезнаха в морето, като по този начин се увеличи възможността страната потенциално да бъде потопена в случай на неблагоприятно природно събитие.

 

 

 

 

По-голямата част от населението на страната живее на няколко атола в Гилбърт. Има само един постоянно обитаван остров във веригата Финикс и три в островите Лайн. Повече от половината от 110 000 души в страната живеят на гъсто населените острови в южната част на атола Тарава в групата Гилбърт.

Значението на разделянето на Земята на полукълба
Светът е разделен основно на полукълба от учени, за да се позволи независимо изследване на регионите на света, докато се провеждат изследвания като тези за глобалния климат.

 
 

Станете почитател на Класа