Ангела Меркел е безсилна пред ситуацията в Гърция

Германският канцлер Ангела Меркел не може да повлияе по никакъв начин на ситуацията в Гърция, пише вестник "Ди Велт". "Канцлерът вече няма нужното влияние", пишат германските журналисти.
Политическият редактор на "Ди Велт", Робин Александер, смята, че Меркел е готова отново да изнудва гърците, точно както го направи през 2011 г. и да продължи да играе ролята на стриктен Европейски надзорник, макар че "всъщност няма тази сила. "
Журналистът посочва няколко причини. Първо, той твърди, че в момента президентът на Европейската централна банка, Марио Драги, е този, който решава кой получава пари и кой не. Второ, според Александер, в момента Меркел може да се изправи срещу силна вътрешна опозиция, тъй като някои германски партии подкрепят излизането от еврозоната не само на Гърция, но и на самата Германия.
"Меркел е насочила пистолета, но не може да стреля. Въпреки това днес е необходимо канцлерът само да докосне кобура за да трепери половин Европа ", заключава "Ди Велт".
През последните дни, Гърция е изправена пред политическа криза: Парламентът не може да избере президент и ако не успее да го направи в третия кръг, ще трябва да се проведат предсрочни избори. Ако се съди по социологическите проучвания, ще спечели левицата СИРИЗА. Нейният лидер Алексис Ципрас декларира, че гръцкото правителство ще откаже да поддържа политиката на строги икономии и ще престане да плаща държавния дълг.

Станете почитател на Класа