98-метрова ракета ще вози хора до Марс

Ракета с височина 98 м ще изстреля първите хора до Марс, стана ясно от видео, разпространено от американската космическа агенция НАСА, в което бе показан почти завършеният апарат, пише The Washington Post. За сравнение Статуята на свободата в Ню Йорк се издига на 93 мeтра.

Космическото устройство, чието съкратено наименование е SLS (Space Launch System), може да превозва товар с тегло до 70 тона. Първият, управляван от човек, полет с новата ракета се очаква най-рано през 2021 година.

От американската космическа агенция възнамеряват да използват SLS за изстрелването на космическия модул „Орион", предназначен за мисии в дълбокия Космос, включително и до астероиди. Той може да превозва до шестима души, а разработката му струваше 9 млрд. долара. В края на миналата година американската космическа агенция проведе непилотиран тестови полет с „Орион", който продължи 41,2 часа и бе определен като успешен.

Членове на Конгреса на САЩ обаче са взели проекта „на мушка" заради високата му цена, която на този етап се изчислява на 18 млрд. долара.

По тази причина финансирането се бави, а тестовете непрекъснато се отлагат. Първият изпитателен полет беше планиран за 2017 г., след което бе насрочен за година по-късно. Републиканката Дейна Рорбахер определи разработването на „чудовищната суперракета до Марс" като грешка.

Станете почитател на Класа