Всеки шести руснак вярва, че в страната не бива да има милионери

Мнозинството руснаци са склонни да приемат намеса на държавата за регулиране разпределението на доходите, а всеки шести вярва, че в страната не бива да има милионери.

Това сочат данни от допитване на финансираният от държавата Руски център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), цитиран от агенция ТАСС.

През декември 2014г. внушителните 90% са били уверени, че властта трябва да гарантира на всеки гражданин на Русия доход не по-нисък от прага на бедността. Забележително е, че този показател е по-висок от последните години на комунизма – през 1989г. в бившия СССР така са смятали 84%.

Спрямо настроенията преди 25 години днес значително повече руснаци казват, че е нужно да се предоставят големи социални облекчения и помощи на хората с ниски доходи (85% през 2014г. срещу 67% през 1989г.).

Държавата трябва да следи и да не е прекалено голяма разликата в доходите между бедни и богати – в това са уверени три четвърти, или 74% (при 50% през 1989г.).

Почти четвърт век опити за развиване на свободна икономика не са променили с нищо доминиращата група на хора с оценка, че в Русия няма възможности за повишаване на доходите – така смятат 64% през 2014г. (срещу 60% през 1989г.). В същото време се е увеличила от 19% на 24% групата на онези, които виждат шанс за подобряване на материалното си положение.

Практически не се е променило отношението към разпределението на доходите в обществото – 89% продължават да смятат, че то е несправедливо (51% са убедени, че е абсолютно несправедливо) и само 5% се придържат към противното мнение.

Тотално се е преобърнала преценката за ролята на държавата – преди 25 години почти две трети (64%) са смятали, че държавата няма какво да се меси в този процес, а днес 60% - че тя е длъжна да се заеме с регулиране на този въпрос.

По време на Перестройката повече от една трета (36%) са перспективата да спечелят повече пари мотивира хората да повишат и качеството си на работа. Днес с тази позиция са 18%. Напротив, от 29% на 41% са се увеличили онези, които са уверени в несправедливото разпределение на месечните заплати.

Днес за най-добър вариант руснаците определят този, при който разликата в заплатите не бива да е по-голяма от 3-4 пъти. Така смятат 32% от анкетираните в края на декември малко над 1600 души, докато през 1989г. тази група е била три пъти по-малка (12%). Всеки десети (11%) е убеден, че доходите на всички граждани трябва да бъдат равни, 18% - че не бива да има милионери (през 1989г. срещу наличието на руски милионери са се обявявали 27%.).

Станете почитател на Класа